Pokles počtu SVJ(2000)

Vložil lake, 21. Srpen 2013 - 10:57 ::

Poprvé po dlouhých letech jsem zaznamenal pokles počtu SVJ v rejstříku. K dnešnímu dni jich je registrováno 54994. V posledních dvou letech se počet SVJ pohyboval nad hranicí 58000 právnických osob a velmi mírně rostl. Jde tedy nyní o pokles zhruba o 6%.

Je možné, že v mnoha domech se čeká na leden 2014, aby došlo k založení a vzniku SVJ(2012) podle nové právní úpravy v NOZ.

Důvodem může ale být i zvýšená kontrolní činnost ministerstva, které vyškrtalo z rejstříku tzv. „spící“ SVJ, u kterých nejsou splněny zákonné podmínky (např. ani po výzvě rejstříkového soudu tyto osoby nedoložily aktuální složení svého statutárního orgánu).

Pro ty, kdo uvažují o změně právní formy ze SVJ(2000) na SVJ(2012), podotýkám, že nejde o jednoduchou záležitost. Je k tomu nutno dohodou všech vlastníků jednotek zrušit rozdělení domu na jednotky(1994) a vzápětí rozdělit dům novým Prohlášením vlastníka (nebo smlouvou o výstavbě) na jednotky(2012). Jedině tato změna ve vlastnických vztazích umožní založení a vznik SVJ(2012) podle nového Občanského zákoníku.

lake

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.