Vložil Anonymous, 4. Únor 2008 - 14:37

Vážený pane PavleSVJ, dovoluji si tvrdit, že pojem vlastník je v kontextu ZoVB jasný, v ZoVB je tak označován každý, kdo je v daném čase vlastníkem domu. Rozhodující je tedy vlastnické právo k domu, naproti tomu skutečnost, kde vlastník bydlí, není podstatná.

Jeden háček tu přece jen je, není jasné, zda se pro výkon pravomocí statutárního orgánu (v případě, že tento není zvolen) vyžaduje nepřetržité členství ve společenství ode dne jeho vzniku.

Tím současně neříkám, že je vždy jasné, kdo vykonává vlastnické právo, a to zejména v případech, kdy se nabytí právní moci vlastnického práva zapisuje se zpětnou platností, tj. v době od uzavření smlouvy o převodu jednotky do dne zápisu převodu v katastru nebo v době od úmrtí vlastníka do zápisu vypořádání dědictví v katastru. V obou případech se může jednat i o desítky let a takoví vlastníci mohou mít nadpoloviční (i stoprocentní) podíl na domě. Z praktického pohledu by právě toto bylo potřeba ujasnit, ani stažený návrh nového ZoVB to nijak neřešil.

JosefK

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.