Vložil lake, 29. Červen 2013 - 6:27

Je bezvýznamné kdy dojde ke vkladům do katastru. Už jsem o tom psal jinde. Prohlášením(1994) podle ZoVB vzniknou pouze jednotky(1994) podle ZoVB. Je tedy tímto právním jednáním původního vlastníka budovy vyloučen pozdější vznik jednotek(2012) a vznik SVJ(2012) podle NOZ.

  • NOZ § 3028 (2) „Není-li dále stanoveno jinak, řídí se ustanoveními tohoto zákona i právní poměry týkající se práv osobních, rodinných a věcných; jejich vznik, jakož i práva a povinnosti z nich vzniklé přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona se však posuzují podle dosavadních právních předpisů.“

BD se může rozhodnout vložit do katastru Prohlášení podle NOZ již letos. Takový postup umožňuje § 3041 NOZ. Pak v domě budou od počátku existovat pouze jednotky podle NOZ a vznikne SVJ(2012) podle NOZ. To je pro vás právně nejčistší řešení. Viz § 3041 NOZ:

  • NOZ § 3041: „Bylo-li přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona zahájeno řízení o zápisu právnické osoby do veřejného rejstříku, dokončí se podle dosavadních právních předpisů; odporuje-li však zakladatelské právní jednání učiněné přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona dosavadním právním předpisům, považuje se za platné, vyhovuje-li ustanovením tohoto zákona.“.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.