Vložil lake, 27. Březen 2013 - 22:19

Pane Viktore, srovnáváte dvě nesrovnatelné věci.

Fond oprav je pojem, který má svůj ustálený význam a používá se v účetnictví – ovšem nikoliv v účetnictví SVJ. Pokud se tedy hovoří o FO v souvislosti se společenstvím, jde o trojí závažnou chybu:

  • záměna vlastních zdrojů za cizí zdroje,
  • záměna zdanitelného příjmu právnické osoby s přijatou zálohou, která podléhá vyúčtování minimálně jednou ročně,
  • nesprávné pojmenování v rozporu se zákonem o vlastnictví bytů a tedy neplatnost předpisu FO.

Jak jistě víte, správný pojem podle zákona je „zálohy na správu domu“ a nejedná se o fond účetní jednotky, viz § 15 odst. 2 ZoVB.

Pojem „Reserve Study“ je zcela něco jiného. Nemůže být zaměněn s žádným existujícím termínem v českém právu. Jeho význam je nepochybný. Podrobně jsem už definoval co tento pojem znamená v právu USA a nebudu to pro každého extra opakovat. Definice je samozřejmě použitelná i v ČR a je přístupná pro každého, kdo umí číst a chce pochopit. Viz: http://www.portalsvj.cz/stitky/….

Samozřejmě, že každý výbor SVJ v tomto státě by měl řádně plánovat a k tomu jednoznačně patří sestavení Reserve Study. Jinak totiž prokazatelný dlouhodobý finanční plán nesestavíte. Zeptejte se některého profesora ekonomiky. Zde to nebudu stále dokola vysvětlovat, to je naprosto triviální skutečnost.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.