Vložil magisterix, 10. Březen 2013 - 10:48
  1. Pokud vznikl nebytový prostor ze společných částí, nemělo by být jeho vlastníkem družstvo (§ 24 odst. 4 ZoB) ale podílově vlastníci všech dalších jednotek. Pokud však družstvo vlastní jednotky, které jsou od počátku kolaudovány jako nebytové a nebyly v obvyklém nájmu člena družstva, není již co řešit – svou příležitost k jejich získání jste již velmi dávno propásli (§ 29 ZoB).
  2. Pokud je podíl družstva na společných částech nižší než ¼ (zřejmě 15/100), byly již splněny zákonné podmínky pro vznik SVJ a toto v zákonné lhůtě vzniklo. Každé SVJ je od okamžiku svého vzniku právnická osoba (§ 9 odst. 1 ZoB), bez ohledu na to, zda je či není zapsána v rejstříku SVJ u KS.
  3. Podle § 31 odst. 2 ŽZ je podnikatel povinen označit viditelně obchodní firmou, popřípadě názvem, nebo jménem a příjmením a identifikačním číslem objekt, v němž má místo podnikání, nebo sídlo. Protože ŽZ detailnější úpravu způsobu označení nemá, nezbývá podnikateli, který považuje označení na obvyklých místech k tomu určených (poštovní schránka, zvonek, dveře,…) za nedostatečné a vlastník objektu (nebo v tomto případě SVJ ve smyslu § 9 odst. 1 ZoB) mu jiné umístění nechce dovolit, než se pokusit potřebný souhlas vynutit soudně – musí při tom ovšem unést důkazní břemeno, zejména ohledně místa a potřebné velikosti označení! Rozhodně by se měl vyhnout umístění (především většího) označení kdekoli na budově bez patřičného souhlasu vlastníka, jinak by naopak žaloba mohla hrozit jemu (např. na náhradu škody nebo zápůrčí).
  4. V případě zákonného označení nevidím prostor pro jiné finanční plnění než úhradu nákladů vzniklých v souvislosti s umístěním označení. Jakmile však označení nabude charakteru reklamního označení, je jeho místo a cena zcela na rozhodnutí vlastníka objektu. O kterou formu označení se v tomto případě jedná, však při rozdílných názorech aktérů, může rozhodnout bohužel jedině soud. Z dotazu vyplývá, že se jedná o větší počet podnikatelů, takže jak doporučuje lake, začněte schválením rozumných pravidel pro označení (místo, jednotná velikost, údaje, úhrada nákladů,…). V případě žaloby může jejich existence šanci SVJ na úspěch ve sporu významně zvýšit.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.