Vložil lake, 5. Únor 2013 - 7:21

Neuvádíte doslovnou citaci usnesení, které bylo přijato, takže Vám nelze konkrétně odpovědět.

Ke splácení čehokoliv se nemohou nikdy zavázat „bytové jednotky“, nýbrž pouze konkrétní jednotlivé osoby. Bytová jednotka není osobou, nýbrž věcí. Věc nemá vůli a nemůže se stát účastníkem právního vztahu.

Jestliže konkrétní osoba si objednala stavební úpravu domu, zavázala se splácet dluh z toho vzniklý a byla k tomu uzavřena smlouva (dohoda) se splátkovým kalendářem, pak je nutno znát přesný obsah této dohody. Ten jste ovšem nesdělila. Nevíme, zda ono „odsouhlasení na shromáždění“ bylo dohodou (všech), zda obsah dohody je dostatečně určitý, zda je vznik dohody prokazatelný.

Nenapsala jste, zda vlastník bytu 2+1 napadá platnost dohody, nebo odmítá účinnost dohody pro něj samotného, nebo zda se snaží o změnu dohody, nebo dohodu vypověděl. (To by mohl platně učinit pouze tehdy, jestliže dohoda připouští její ukončení jednostrannou výpovědí ze strany účastníka.)
.............­.............­.............­.............­.............­.............­..........

Ještě upozorňuji, že pokud snad bylo dosaženo dohody, lze ji uplatňovat pouze mezi jejími účastníky (mezi splácejícími dlužníky a jejich věřitelem, kterým zřejmě je banka nebo SVJ). Nabyvatel jednotky 2+1, který nabyl jednotku později, není obsahem dohody nijak vázán a nepřechází na něj povinnost hradit splátky dluhu za jiného. Povinnost splácet stále stíhá pouze účastníka dohody – původního vlastníka, i když už není vlastníkem jednotky.

Viz rozsudek Nejvyššího soudu 22 Cdo 242/2009 Sb., http://www.portalsvj.cz/…ode/242/2009.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.