Vložil Anonymous, 6. Prosinec 2007 - 11:38

Úklid na místních komunikacích (chodníky, parkoviště, ap.) řeší vyhlášky měst do jejichž působnosti komunikace spadají. Za komunikaci přilehlou k domu vlastníka (např. chodník) je odpovědný tento vlastník – s tím je pak i spojena odpovědnost za úrazy v zimním období.
(Ve smyslu ustanovení § 27 odst.4 zákona č.13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, vlastník nemovitosti, která v zastavěném území města hraničí s místní komunikací, odpovídá za škody, jejichž příčinou byla závada ve schůdnosti na přilehlém chodníku, která vznikla znečištěním, náledím nebo sněhem, pokud neprokáže, že nebylo v mezích jeho možností tuto závadu odstranit, nebo u závady způsobené povětrnostními vlivy takovou závadu zmírnit.)

Za soukromé komunikace jsou odpovědni jejich vlastníci.Tedy jsou odpovědni za úrazy (většinou však mají ceduli se zákazem vstupu nebo na vlastní nebezpečí). Pokud je komunikace pronajata, lze předpokládat, že v nájemní smlouvě je i ustanovení o úklidu této komunikace (tedy o právech a povinnostech nájemce). Pokud to v nájemní smlouvě o pronájmu, ve vašem případě parkoviště, není a nemáte to s pronajímatelem (vlastníkem) ošetřeno, pak je odpovědný za úrazy, a to chybou v nájemní smlouvě, bohužel on. Ale záleží na znění uzavřené smlouvy a případně potom i na dobrém právníkovi … :)) T.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.