Vložil Pavel, 6. Prosinec 2007 - 16:36

Domnívám se, že žádný obecně závazný právní předpis neukládá, že nákup hmotného majetku u SVJ musí být z vlastních zdrojů. Podle mne bude nákup realizován z běžného účtu a zdroj financování není důležitý. Může se jednat o vlastní zdroj, úvěr, dlouhodobou zálohu.

SVJ je sice speciální právnická osoba, ale domnívám se, že jako ostatní právnické osoby s právní subjektivitou může nabývat majetek do vlastnictví. V našem případě, pokud splní § 9/1 ZoVB.

Existují ale názory, že SVJ pouze zastupuje jednotlivé vlastníky a případně nabytý majetek je povinně v podílovém spoluvlastnictví členů SVJ stejně jako společné části domu. Tento názor se však neopírá o žádný zákon.

Další názor publikovala ing. Neplechová v Účetnictví pro BD a SVJ, ANAG 2006, str. 103, kdy uvádí, že po přijetí faktury od dodavatele dojde „souběžně k vyjádření vlastního jmění“: faktura od dodavatele 042(021)/321 vlastní jmění 911(955)/901 úhrada dodavateli 321/221 Domnívám se, že pokud se měla snížit dlouhodobá záloha (955) a tím dojít ke tvorbě vlastního jmění, muselo by předcházet rozhodnutí shromáždění a mělo by to daňové dopady.

Ale uvítám jakékoliv podložené názory, možná by šlo něčeho dosáhnout ve Sněmovně.

Hezký den! PavelSVJ@centrum­.cz

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.