Vložil Ing. Tomáš Peterka, 8. Leden 2013 - 16:20

EA posuzuje konkrétní objekt (to jako kdyby výrobna léčiv měla řešit svoji personální politiku na základě personálního auditu šroubárny co sídlí naproti přes ulici). Samozřejmě při troše selského rozumu na spoustu věcí člověk přijde sám i bez auditora a plus mínus se trefí. Příklad bych uvedl trochu z praxe (shodou okolností taky VVU-ETA)- cca před 10ti lety provedli novou hydroizolaci, nevykazuje vady, provedení je kvalitní, materiál taky, odhad další minimální životnosti je 10–15 let bez zvýšených nároků na údržbu. Je efektivní tuto střechu nyní zateplovat (cena by byla cca 400 000,–)? S velkou pravděpodobností bude odpověď auditora že nikoliv (pokud budeme brát čistě finanační hledisko, pro jednoduchost). Těch 400 000,–se možná vyplatí investovat do něčeho jiného se zajímavější návratností a se zateplením střechy 10 let počkat až trochu dožije.
Jinak dal bych krk na to, že když by tam přišla realizační firma, tak bez přemýšlení by jednoznačně potvrdila, že zateplení střechy je nezbytné, protože má v sobě málo tepelné izolace (a případně by doporučila 120 mm protože to tak obvykle dělají).
Druhý příklad – vyplatí se vlastníkovi instalovat za výměník na otopnou soustavu směšovací armaturu, která bude upravovat teplotu vody která jde do radiátorů vodou ze zpátečky? Na jednom sídlišti jsem dělal několik objektů, všechny jsou řešené jednou soustavou, geometricky jsou shodné (stejné plochy, stejné kubatury), ale v jedné etapě výstavby byly objekty postaveny tak, že každý vchod má svůj výměník, ale v druhé etapě výstavby byl jen jeden výměník na 4 vchody. Pokaždé tedy budete mít úplně jiné vstupní náklady a jinou návratnost investice.
Audit by měl dát vlastníkovi přehled infomací co je možno udělat, co by mělo mít prioritu s ohledem na dožilost stávajících konstrukcí, za kolik to jde zrealizovat (zohledňovat i to jak to bude financované vlastní peníze/úvěr, udělat prognozu vývoje cen, inflace, úroku, případně citlivostní analýzu) a podle efektivity stanovit prioritu. Pak je na vlastníkovi, aby se podíval do peněženky a vyhodnotil co si z těch variant může a chce dovolit zrealizovat. Bohužel v mnoha případech jsou EA psané jen jako byrokratické dokumenty pro účely dotací, to je zásadní chyba. Samozřejmě když EA bude hodnotit jen zateplení obálky budovy, tak u podobných objektů v jedné lokalitě dojde ke stejným závěrům (-+).

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.