Vložil Ing. Tomáš Peterka, 8. Leden 2013 - 15:30

Nebo se třeba starají, jen na shromáždění mají křiklouny, kteří všechno vědí nejlíp. To víte, Franta říkal, že v sousednim domě žádný teplo neušetřili i když do toho zateplení narvali hrozný prachy (jo, to proto, že veškerou přípravu zajišťovala firma co dělá zateplení a ta opravdu motivaci přemýšlet o nějaké regulaci soustavy neměla, protože věděla, že to jednak neumí a hned za dveřma čeká někdo jiný, aby tu zakázku urval pro sebe) a paní Vonásková to potvrdí a přidá se s argumentem, že potom co v tom domě zateplili, tak dům přestal dýchat a maji problém s plísněma (aby ne, když si vlastníci nechali špatně osadit okna a špalety nešlo zateplit, nemluvě o tom, že špatnou připojovací spárou táhne, to pak můžete z exterieru zateplovat do aleluja, ale u toho rámu okna bude mít prostě zeď povrchovou teplotu 10°C vždycky). Nezřídka se přidá i Pepa s argumentem, že předsedovi určitě někdo slíbil provizi. A pak se o něco snažte.
Když navíc v SVJ není nikdo z oboru pak je to o to horší. Výbor se v technických věcech pořádně nevyzná, internet je sice plný informací, ale také dezinformací, realizační firmy jsou pochopitelně motivované svojí obchodní činností (nebo už jste viděl firmu se specializací na zateplení, aby řekla, že zateplovák v tomto případě nebude efektivní a je lepší odpojit se od CZT a zřídit si vlastní kotelnu? takových opravdu mnoho není). Takže nakonec nezbude nic jiného než se obrátit na někoho v oboru znalého a pokud možno alespoň trochu nezávislého. Jestli bude výstupem energetický audit, průkaz nebo posudek či jen nějaký seznam bodů nebo zásad co dělat je tak trochu podružné.

To co je zcela posledních několik let chybou není to jestli se tomu říká autid, průkaz , ale to, že se čím dál tím víc prosazuje v tomto směru čistě byrokratický přístup (ale to je chyba všech zúčastněných stran – státu, vlastníků i zpracovatelů těchto dokumentů). Osobně si myslím (samozřejmě nejsem v tomhle směru nezávislý, živí mě to) že určité nucené zavedení určitých poviností není od věci, ale musí to být řešeno s trochou zdravého rozumu. Debatovat o tom jak by co mělo být lépe je ale na trochu delší debatu (ale asi je to spíš házení hrachu na zeď, jedno jestli zateplenou nebo ne). tp.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.