Vložil Petr Chochula (bez ověření), 12. Březen 2013 - 11:27

Dobrý den,

je potřeba rozlišovat „účetní“ splátky daného úvěru a ručení za SVJ.

První lze velmi jednoduše. Nikdo nemůže nutit (respektive může, ale vlivem síly a nevědomosti) vlastníka k přistoupení k úvěru, pokud má možnost splatit již na začátku. Toto právo je nutné ošetřit v zápisu ze schůze, kde se rozhoduje o úvěru. O tuto částku je snížen úvěr (pro banky standardní) a tedy vlastníkovi není účtována rozpočítaná splátka úvěru. Jelikož se u SVJ povětšinou nepožaduje zástava (je nutný výběr instituce, která to nepožaduje), není nutné ani toto řešit.

SVJ je však právnická osoba, která si na sebe může vzít úvěr, nicméně za tento úvěr ručí všichni vlastníci. Je důležité pochopi, že pokud by si úvěr měli vzít jednotlivý vlastníci, bylo by to velmi složité či nemožné (věk vlastníků, životní poměry, atd.). Jako sdružení rozhoduje o společném majetku a závazcích. Rozhodnutím je potom zápis ze schůze. Do zápisu je možné uvést, že svou část úvěru daný vlastník splatit a že nadále se na úvěru nepodílí. Je to do jisté míry jen symbolické gesto, ale banky k němu mohou přihlédnout (zejména pokud se bude jednat o malý problém ve splácení). V úvěrové smlouvě to žádná neuvede, navíc neexistuje judkatura. V případě velkého problému, bude banka požadovat splacení po celém SVJ, tedy i po vlastnících, kteří svou část mají splaceno.

SVJ má svá pozitiva i negativa jako vše. Nehledě na to, že při dnešních úrocích z úvěrů pro SVJ kolem 2,5 – 3%, je pro většinu lidí výhodnější využít úvěru SVJ a své volné peníze spořit (napříkald i s vyším úrokem) nebo je použít na něco jiného. U úvěru pro SVJ nejsou jednotliví vlastníci zanášení do úvěrových registrů!!!

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.