Může si SVJ opravdu brát úvěr za který ručí všichni ???

Vložil Karel (bez ověření), 25. Listopad 2012 - 23:30 ::

Dobrý den, na shromáždění bylo odhlasována oprava fasády. Ale zároveň také její zateplení. A poté také úvěr který si vezme údajně SVJ (právnická osoba) – prý to takto chce banka. Můžete mi prosím poradit:

  • proč to takto může banka (údajně) chtít? – i spekulace, díky
    (místopředseda mi řekl: „že přes to vlak nejede. Prostě to tak banka chce a tak to bude… a konec debaty“)
  • jsem ochoten zaplatit svou část ihned (zatím ale nevím zda musím hradit i zateplení) ale výbor se o tom nechce bavit. Prostě si údajně vezme úvěr (SVJ) a pokud prý uhradím prostředky navíc ihned – tak mi je buď (na písemnou žádost) vrátí nebo je budou považovat z mé strany pouze jako „dobrovolnou mimořádnou, mimořádně velkou zálohu“ dle §15/2 zákona. Na snížení výše úvěru tyto mé prostředky ale nepoužijí z důvodu již uvedeného – banka poskytne (údajně) úvěr pouze na SVJ a na celou výši akce dle fakturace

    A ještě mne odkázali na §13/7 zákona o bytech. Takže i když CHCI zaplatit svou část ihned – mohu ale stejně zaplatím jako za úvěr a stejně budu ručit za spoluvlastníky až je za 2–3 roky začne krize řádně škrtit (již nyní máme 3-neplatiče – to prý ale pro banku není problém, právě proto že si úvěr bere SVJ)

Sám jsem se do zákona 72/94 díval – je tam nějaký §9/1 ale oprávnění že by si SVJ mohlo vzít úvěr na SVJ-právnockou osobu nenašel. Je tam POUZE §9/2 ale tam je uvedeno že lze sjednat „smlouvu o zástavním právu " ale POUZE se svolením konkrétního vlastníka jednotky. Není mi proto jasné – když se zde v příspěvcích často objevuje, že úvěr si SVJ vzít může (většinou mi plyne, že "silově“ – prostě kdo nesouhlasí má smůlu a na úvěrové smlouvě je prostě SVJ – jak řekl náš místopředseda „konec debaty“) a když mne odkázali na §13/7 zákona zda tedy opravdu nelze nebýt vystaven riziku, které naši 3-neplatitči nepochybně v budoucnu způsobí.

mým cílem je:

  1. oprávněnou část uhradit ihned
  2. neručit za úvěr o kterém již nyní vím, že za pár let bude „klasifikovaný“

děkuji za rady,

Karel

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.