Vložil lake, 18. Říjen 2012 - 7:07

PetrSn nemá pravdu.
Absolutně (od samého počátku) je neplatné usnesení, které je přijato v rozporu se zákonem, nebo takové, kterým SVJ překročilo svou pravomoc (tzv. nicotné usnesení). Usnesení o oknech splňuje obě kriteria.

Tvrzení že "shromáždění si může odhlasovat celkem cokoliv" je polopravda. Ano, odhlasovat si může, ale takové nicotné "usnesení" není ve skutečnosti vůbec přijato, i když je v zápisu. Absolutně neplatné (nicotné) usnesení nemá právní účinky. Soud je povinen k absolutní neplatnosti přihlédnout vždy ex offo (z moci úřední), i když žádná ze stran sporu se neplatnosti nedovolává.

Tazateli postačí, jestliže upozorní písemně výbor i vlastníky jednotek na neplatnost přijatého "usnesení". Začne-li se akce připravovat, podat trestní oznámení ohledně trestného činu zpronevěry ve stadiu pokusu a označit jak SVJ-právnickou osobu, tak členy výboru. Bude-li akce přesto provedena, může pak vlastník vymáhat na SVJ vrácení záloh, které uhradil, avšak nebyly použity na schválený a zákonem předvídaný účel.

SVJ může platně rozhodnout o vrácení části přijatých záloh, avšak to musí být provedeno v souladu s § 15 odst. 1 ZoVB (přispívání podle spoluvlastnických podílů).

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.