Vložil lake, 18. Říjen 2012 - 5:37

Pane Vrsovicka897, vyzval jsem Vás, abyste doložil znění zákona, kterým byste podpořil Váš ojedinělý výklad. To jste neudělal. Zákon sice říká, že výbor musí mít minimálně 3 členy, avšak mlčí o tom co se stane, jestliže jejich počet poklesne. K tomu, abyste mohl tvrdit, že tím výbor zanikne, by to muselo být v zákoně výslovně uvedeno. Což jste samozřejmě neprokázal: v ZoVB nic takového nenajdete.

Dále jsem Vás vyzval, abyste k Vašemu ojedinělému názoru uvedl nějaký judikát. Jeden by stačil. Ani to jste neučinil. Není divu: každý soud by vyšel z úmyslu zákonodárce, kterým je aby SVJ fungovalo, nikoliv aby nefungovalo.

  • Zákonodárce v ZoVB nepodmiňuje mandát předsedy a členů výboru tím kolik členů výbor má.
  • Mandát členů výboru vzniká jejich volbou na shromáždění a zákonodárce praví pouze kdy končí funkční období výboru (to je maximálně pětileté). Jiný způsob ukončení funkčního období zákonodárce nezná; musely by jej řešit stanovy konkrétního SVJ.
  • Záznam o předsedovi a členech na rejstříkovém soudu platí vůči každému bez ohledu na to, zda výbor momentálně má tři či dva členy.
Všichni víme, že ZoVB je nedokonalý. Můžeme se tedy podívat, jak jsou tyto věci řešeny v současném i budoucím obchodním právu. Viz zákon č. 90/2012 Sb. o obchodních korporacích.
§ 443
V případě smrti člena představenstva, odstoupení z funkce, odvolání anebo jiného ukončení jeho funkce zvolí příslušný orgán do 2 měsíců nového člena představenstva. Nebude-li z důvodů uvedených ve větě první představenstvo schopno plnit své funkce, jmenuje chybějící členy soud na návrh osoby, která na tom má právní zájem, a to na dobu, než bude řádně zvolen chybějící člen nebo členové, jinak může soud společnost i bez návrhu zrušit a nařídit její likvidaci.
§ 444
(1) Stanovy mohou určit, že představenstvo, jehož počet členů neklesl pod polovinu, může jmenovat náhradní členy do příštího zasedání orgánu, který je oprávněn členy jmenovat. Doba výkonu funkce náhradního člena představenstva se nezapočítává do doby výkonu funkce člena představenstva, neurčují-li stanovy něco jiného.
(2) Stanovy také mohou určit volbu náhradníků, kteří nastupují na uvolněné místo člena představenstva podle stanoveného pořadí.

Z uvedeného je zřejmé, že zákonodárci ani nepřišla na mysl možnost, že by statutární orgán přestal existovat při pouhém poklesu počtu jeho členů. Naopak platí, že legitimita statutárního orgánu zůstává plně zachována. Zákon k tomu uvádí více způsobů jak neúplný statutární orgán doplnit na počet předepsaný zákonem nebo stanovami.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.