Vložil lake, 16. Září 2012 - 14:03

Pane Pavle, shodujeme se ve většině bodů. Trvám však na názoru, že § 20 nového ObčZ se vztahuje na současná SVJ.

Naopak § 20 nObčZ se nevztahuje na žádnou z právnických osob, které jste vyjmenoval. Česká televize, Český rozhlas, Energetický regulační úřad, Uřad pro atomovou energii, veřejné vysoké školy atd. byly zřízeny (zvláštním) zákonem, jehož platnosti a účinnosti se zákon č. 89/2012 Sb. nijak netýká. Neexistuje tedy právní důvod, aby se o nich zmiňoval ve svém § 20.

Je to zřejmé i z toho, že v § 20 zákona č. 89/2012 Sb. není použit u právnických osob výraz "zákony, jimiž byly zřízeny", nýbrž výraz "zákony, podle nichž byly zřízeny".

Vzhledem k tomu, že ke zřízení všech 52000 SVJ v tomto státě došlo podle donucovacího kogentního ustanovení zákona č. 72/1994 Sb., jde o veřejnoprávní zřizovací akt (i když činnost SVJ a jeho pravomoci mají charakter soukromoprávní).

Podle § 19 odst. 1 zákona č. 40/1964 Sb. Občanský zákoník platí:
"Ke zřízení právnické osoby je potřebná písemná smlouva nebo zakládací listina, pokud nestanoví zvláštní zákon jinak."
Tímto zvláštním zákonem je právě zákon č. 72/1994 Sb., podle něhož byla všechna SVJ zřízena a podle něhož se budou řídit i nadále (§ 20 zákona č. 89/2012 Sb.).
....................................................................................

Ostatně podle § 3063 mají SVJ podle zákona o vlastnictví bytů vznikat bez časového omezení i po datu účinnosti nového Občanského zákoníku. Nový ObčZ výslovně stanoví, že se budou do nekonešna řídit pouze podle ZoVB. Bylo by tedy absurdní a protiústavní, kdyby u SVJ, které již vznikly, zákonodárce uplatňoval jiný přístup.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.