Vložil lake, 31. Srpen 2012 - 8:37

V první řadě jste povinni vést vlastní účetnictví SVJ. Pokud se příjmy a výdaje SVJ vedou pouze pod „nákladovým střediskem správce“, porušujete zákon. Ale možná jste se jen nesrozumitelně vyjádřil.

Dále je nepochybné, že veškeré pohyby na účtech SVJ patří do účetnictví SVJ. V účetnictví se účtuje nejen o příjmech a výdajích z pokladny, nýbrž i o pohledávkách a závazcích (např. vyjádřených na bankovních účtech).

Tvrdíte, že „poplatky platí ti, kteří splácejí úvěr“ a zároveň tvrdíte, že úvěr si vzalo SVJ – právnická osoba. Chcete snad říci, že poplatky hradí bance přímo nekteří VJ? Na takový nesmysl by banka v úvěrové smlouvě nejspíše nepřistoupila a účetně by to byla totální hovadina – jemněji to neumím říci. Z účetnictví by takto vypadly výdaje SVJ a společenství by muselo podávat přiznání k dani z příjmů právnické osoby.

Z toho co jste popsal je zřejmé, že SVJ poskytuje pouze některým vlastníkům jednotek speciální službu spojenou s užáváním bytů. Tato služba má název „zajištění úvěru“. Náklady na poskytování této služby samozřejmě jsou náklady SVJ – právnické osoby (stejně jako se účtuje o nákladech na vodu či vytápění).

SVJ bylo povinno schválit si způsob rozúčtování této služby podle § 11 odst. 4 ZoVB. Podle toho tuto službu na konci roku rozúčtuje, vyúčtuje uhrazené zálohy proti skutečným nákladům a přeplatky či nedoplatky vypořádá s vlastníky jednotek.

Postupujete naprosto stejně, jako vyúčtujete jiné služby, např. dodávku vody a vytápění.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.