Vložil lake, 4. Listopad 2015 - 8:58

Pane roztomily,

skutečnost, že obec údajně nekonala podle usnesení zastupitelstva, je dnes bezvýznamná. Na platnost převodu majetku to nemá žádný vliv. Rozhodující je stav vlastnictví podle katastru. A tento stav je, že stavba domu je umístěna na cizím pozemku. Nedošlo k tomu, aby spoluvlastníci stavby se stali i spoluvlastníky pozemku se shodnými spoluvlastnickými podíly. Je tedy vyloučeno změnit prohlášení vlastníka. Stavba se nemůže stát součástí pozemku, jak předvídá NOZ.

Vlastník stavby má podle § 1254 NOZ předkupní právo k pozemku. Záleží ovšem pouze na něm, zda toto své právo využije, či nevyužije. Podle § 2141 platí, že náleží-li předkupní právo několika osobám společně, mohou je uplatnit jen v celku. Takže předkupního práva vůči „magistrátu“ se mohli od počátku domáhat jedině všichni vlastníci jednotek společně.

Je zjevné, že vlastníci jednotek v domě zůstali nečinní a toto právo nevyužili. Nechali jste magistrát, aby nahodile a postupně rozprodával podíly na pozemku pod budovou jednotlivcům.

Jestliže předkupní právo nebylo uplatněno v zákonné lhůtě, nelze nastalý právní stav zvrátit. Předkupní právo stavebníka zůstává sice zachováno i vůči novému vlastníkovi podílu na pozemku, ale to je vše. Je pouze na něm zda, kdy, a hlavně za kolik bude ochoten prodat svůj podíl.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.