Vložil lake, 17. Květen 2014 - 14:32

Pane Nový, tážete se konkrétně: „tak bych chtěl vědět, jak bychom se jako výbor měli zachovat.“

Na to je jednoduchá odpověď: zachováte se tak, jak vám přikáže shromáždění, které je nejvyšším orgánem SVJ. Pochopitelně pouze v případě, že usnesení nebude protizákonné; v tom případě je naopak povinností výboru usnesení ignorovat. ;-)

Pokud chcete vědět, jak je to s balkony a jejich zasklením, musíte zjistit kdo je vlastníkem, kdo si zasklení objednal, u koho, a komu vznikla povinnost za objednané dílo zaplatit. Zkuste se podívat do smluv, které byly tehdy (před realizací zasklení) sjednány. O co vlastně šlo?

  • Nechalo SVJ zhotovit zasklení balkonů jako společnou část domu? V tom případě je zasklení takto uvedeno v Prohlášení vlastníka budovy.
  • Nechalo SVJ zhotovit zasklení balkonů jako společnou část domu, společnou pouze některým vlastníkům jednotek? V tom případě je zasklení takto uvedeno v Prohlášení vlastníka budovy.
  • Nebo snad SVJ provedlo práce na objednávku jednotlivců, a zasklení je v individuálně v majetku každého z nich? V tom případě o tom v prohlášení nenajdeme nic – a každý si to měl uhradit sám.
  • Nebo si SVJ pořídilo zasklení svým nákladem? To by byl ten nejabsurdnější možný případ, ale pokud to společenství objednalo svým jménem, uhradilo ze svých prostředků a nepředalo ani nenaúčtovalo nikomu, pak je SVJ vlastníkem zasklení na cizím domě.

Takže si napřed zjistěte, co vlastně v domě máte a jaké jsou vlastnické vztahy k zasklení. Zatím jste se o tom vůbec nezmínil. Při tom právě toto je nejdůležitější informace. Teprve pak je možno začít řešit požadavek nového vlastníka jednotky.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.