§ 1168 Odstranění vady prohlášení odst. 2

Vložil vpn (bez ověření), 22. Leden 2014 - 2:31 ::

Určí-li prohlášení neurčitě nebo nesprávně podíl vlastníka jednotky na společných částech, nepřihlíží se k tomu – § 1168 odst. 2 NOZ. Jak si to mám vysvětlit? Naše prohlášení má dle mého názoru vadu. Není v něm určený podíl vlastníka jednotky na společných částech budovy. Tím pádem není ani na vlastnickém listu. Mohu tedy, nebo nemohu, dle § 1168 odst. 2 nechat tuto vadu odstranit soudní cestou? Prohlášení má i další vady, bylo by možné nechat je odstranit najednou? S ostatními vlastníky není možné počítat, je jim to jedno, považují to za otravování, protože podle zápisu v katastru vlastní jednotku. Tím pádem jsou spokojeni a to, že nemají zapsaný podíl na budově nepovažuji za žádnou vadu.

    Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

    Vložil lake, 22. Leden 2014 - 4:40

    Co píšete nemůže být pravda. Z jiného Vašeho dotazu víme, že jde o jednotky(1994) vzniklé podle zákona č.72/1994 Sb. o vlastnictví bytů. Zápis jednotek do katastru byl a je podmíněn určením spoluvlastnických podílů (§ 4 ZoVB). Podíl každého spoluvlastníka budovy na budově je uveden na listu vlastnictví budovy v katastru. Podíl každého vlastníka jednotky na společných částech budovy je uveden na listu vlastnictví jednotky v katastru.

    Bez těchto povinných údajů nemohlo dojít k rozdělení budovy na jednotky a společné části. Tyto údaje tedy jsou známy a katastrální úřad je zapsal do veřejného seznamu.

    lake

    Vložil vpn (bez ověření), 22. Leden 2014 - 7:24

    Děkuji. No právě, když jsem se ptali na katastru jak to mohli zapsat, odpověď jsme nedostali. Bohužel jak vidíte, zde je možné úplně všechno. Budova ve které jsou jednotky neexistuje, nikde není zapsaná. Můžeme to tedy změnit soudní cestou? Domnívám se, že ano. Je v prohlášení vlastníka.

    Vložil vpn (bez ověření), 22. Leden 2014 - 8:46

    V prohlášení vlastníka podíl na budově patřící k jednotce také není vyčíslený. Je tam uvedna jenom plocha jednotky. V prohlášení je uvedno, že budova existuje. Jak to mohli zapsat? To je otázka, na kterou nemáme odpověď. Nyní nás spíše zajímá co s tím. Prohlášení má i další vady.

    Vložil lake, 22. Leden 2014 - 12:51

    Budova samozřejmě je zapsána v katastru. Možná jen špatně hledáte. Jedno z možných vysvětlení: Budova byla zapsána do katastru jako rozestavěná. Pokud v okamžiku zápisu nebylo dosud přiděleno číslo popisné či evidenční, pak budova žádné číslo nemá. Hledejte podle čísla parcely.

    Jednotky se do katastru zapisují jedině na základě listu vlastnictví budovy. Je vyloučeno, aby v katastru byly listy vlastnictví jednotek nenavázané na konkrétní budovu. A je vyloučeno, aby u jednotky nebyl uveden spoluvlastnic­ký podíl.

    To je vše, co se k věci dá říci. Pokud uvedete konkrétní údaje, můžeme se podívat do katastru.

    lake

    Vložil .vpn (bez ověření), 22. Leden 2014 - 21:18

    Děkujeme pane lake, poskytnul jste nám velice cenné informace. Už víme v čem je problém a co je potřeba opravit.

    Volby prohlížení komentářů

    Vyberte si, jak chcete zobrazovat komentáře a klikněte na "Uložit změny".