Vložil lake, 27. Březen 2012 - 11:19

Jsou tři možnosti:

(1) Plynová přípojka bude označena za vlastnictví SVJ – právnické osoby. Pak byste ji skutečně vedla v majetku SVJ jako věc nemovitou.

(2) Plynová přípojka byla zřízena jako společné příslušenství domu (ve spoluvlastnictví všech vlastníků jednotek). V tom případě je nutno změnit obsah Prohlášení, neboť došlo k vytvoření nové věci, která se stala jejich společným vlastnictvím. Současným i budoucím vlastníkům jednotek tím vznikne povinnost podílet se na údržbě a opravách přípojky podle svých spoluvlastnických podílů.

(3) Přípojka byla zřízena do podílového spoluvlastnictví podle ObčZ, a to v poměru, v jakém se na její pořízení spoluvlastníci věci složili. V tom případě ovšem VJ zůstává i po prodeji své jednotky spoluvlastníkem přípojky a je povinen podílet se i nadále na její údržbě a opravách. Naopak nabyvatel jednotky nemá k přípojce žádný právní vztah a není povinen na údržbu ani opravy nijak přispívat. (Jedině že by si zakoupil podíl na přípojce spolu s bytovou jednotkou, ale k tomu jej nelze přinutit).

Z uvedeného přehledu je zřejmé, že možnost č. 3 v sobě skrývá budoucí nepřekonatelné problémy. Je možno se jich zbavit např. odprodejem přípojky vlastníkovi plynovodu, jak už zde bylo uvedeno.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.