Vložil lake, 26. Březen 2012 - 17:07

Nejasný dotaz. V první řadě si musíte ujasnit o jaké technické zařízení jde. Pak musíte vědět kdo je jeho vlastníkem. Teprve podle toho lze případně mluvit o zaúčtování.

Rozvod plynu se skládá z plynovodu, plynovodní přípojky a odběrného plynového zařízení (OPZ).

Plynovodní přípojka je vše počínaje odbočením z plynovodu až k přírubě hlavního "domovního" uzávěru. Vlastnictví plynovodní přípojky nijak nezávisí na tom pod jakým pozemkem je přípojka zřízena. Rozhodující je pouze kdo je vlastníkem přípojky. To víte pouze Vy, my nikoliv.

Odběrné plynové zařízení (OPZ) je vše od hlavního uzávěru (včetně) až po plynové spotřebiče. Jistě máte definováno v Prohlášení vlastníka budovy kde je hranice mezi společnou částí OPZ a částí v majetku jednotlivých VJ. To znáte pouze Vy, my nikoliv.

Plynovodní přípojka bývá příslušenstvím domu podle § 2 písm. (g) ZoVB. Zpravidla ji tedy nemůžete nikam "zaúčtovat". SVJ neúčtuje o cizím majetku. Mimochodem společnou část OPZ nemůžete též nikam "zaúčtovat", neboť je ve spoluvlastnictví vlastníků jednotek jako společné technické zařízení domu.
--------------------------------------------------------------------------------------
Napsala jste ovšem, že "jste se na faktury skládali rovným dílem". To by znamenalo, že plynová přípojka a OPZ jsou v ideálním podílovém spoluvlastnictví více osob podle § 136 a násl. Občanského zákoníku. Je-li to tak, SVJ nemá s tímto cizím majetkem nic společného a nemůže jej "zaúčtovat" ze stejných důvodů jako v předchozím odstavci.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.