Vložil Justitianus, 25. Září 2022 - 8:38
  • Lukas W, napsal jste: „Dále chtěli podpis předsedkyně SVJ, že je se záměrem seznámena.“

V žádném případě nebyli oprávněni chtít něco tak nesmyslného!!! K ničemu by jim to nebylo. Jde o případ, kdy stavebník není vlastníkem stavby. Jste povinen doložit stavebnímu úřadu souhlas vlastníka stavby se stavební úpravou. Pro tento účel se za vlastníka stavby považuje právnická osoba SVJ. Souhlas udělí SVJ tak, že na projektovou dokumentaci se pod vyjádření souhlasu připojí datum a podpisy statutárů podle rejstříku.

  • Lukas W, napsal jste: „… pokud stavební zákon říká 75% souhlas vlastníků, mohou to stanovy negovat …“

Ne, máte nesprávné informace. Stavební zákon se nikde nezmiňuje o nějakém 75% souhlasu vlastníků. Stavební úřad žádný souhlas vlastníků nepotřebuje ani nevyžaduje. Úplně jiná otázka je jakou většinou se na shromáždění rozhoduje o tom že SVJ udělí stavebníkovi souhlas se stavební úpravou. Může být, že k tomu je nutno dosáhnout 75% hlasů ze všech hlasů. Máte to asi ve stanovách.

  • Lukas W, napsal jste: „Dnes jsem se dozvěděl, že v domě jsou 3 byty které otvor mají. Proto jsem šel za předsedkyni s dotazem, jak je to možné a že bych chtěl vidět patřičnou dokumentaci.“

SVJ je podle stavebního zákona povinno mít dokumentaci skutečného provedení stavby. Bez ohledu na to kdy byla která stavební úprava provedena! Pokud dokumentaci nemá, je povinno si ji opatřit alespoň ve zjednodušeném rozsahu. Neplatí žádné výmluvy.

  • Lukas W, napsal jste: „Nejde brát již vzniklé otvory jako jakýsi precedent?“

Míníte to tak, že když někdo porušil zákon, mohou ho porušovat všichni? LOL. Ne, takhle to v právním státě nefunguje.
Pokud snad došlo k zásahům do nosných konstrukcí bez souhlasu stavebního úřadu, můžete úřadu nahlásit že v domě jsou „černé“ stavby, které byly realizovány bez projektu, bez posudku statika a bez schválení stavebním úřadem. Možná se zjistí, že souhlasy SÚ tenkrát stavebník dostal, a v archivu SÚ se k tomu najde uložená dokumentace. Pokud nikoliv, pak úřad by měl pokutovat vlastníka domu. Uloží mu uvést stavbu do původního stavu. Jedinou schůdnou možností pak bude požádat SÚ o dodatečné povolení těch tří staveb a k tomu doložit posudek statika a souhlas SVJ.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.