Vložil FrantaF, 16. Únor 2012 - 19:34

Pane „dům hrůzi“, čekal jsem, zda upřesníte údaje vašeho dotazu, ale zřejmě předpokládáte, že diskuze nemůže problémy vyřešit. Uvedené neúplné údaje nemohou spolehlivě dokázat, zda je výpočet chybný, mohou však hodně napovědět o problémech s rozdělením tepla vašeho domu.

Vytvořil jsem tabulku a graf hodnot, odchylek nákladů v celém rozsahu hodnot, bez omezení limity. Pro větší vypovídací schopnost grafu, jsem přidal také odchylky při použití spodního limitu –40% a –12%. Všechny hodnoty jsem počítal vlastním programem, takže jsem vyloučil program, který podezříváte.

Pokud pomineme extrémně vysoké náměry dvou bytů (které jistě nejsou typické), pak z rozložení hodnot vyplývá zřetelně, že jsou byty rozděleny na dvě velké skupiny, které jsou přibližně stejně vzdáleny od nuly (průměru). Mezi těmito skupinami je velká mezera (téměř polovina rozsahu vymezeného limity z vyhlášky). Pokud z této oblasti odstraníte úpravou limitů dalších 28%, zmenší se prostor možných hodnot výsledku pod únosnou úroveň.

Z rozložení dat se dá dokonce usoudit, že cílem úpravy byla snaha o vzájemné přiblížení hodnot obou skupin bytů. To však nedosáhneme změnou limitů, hodnoty můžeme posunout pouze redukcí. Samozřejmě se musíme přesvědčit, zda je redukce oprávněná. Výpočet úniků tepla z bytu je poměrně pracný. Proto bych nejdříve prověřil několik předchozích let a ujistil, zda se v průběhu let toto rozložení opakuje a pak teprve učinil závěr. V každém případě bych ihned vystoupil proti použití limitů, zmenšujících povolený rozsah.

Udělal jsem také tabulku a grafické vyjádření hodnot výše spotřební částky nákladů při zmíněných variantách limitů. Ze zadaných hodnot ve vašem dotazu mi vychází poměr složek nákladů na 40:60. Jako celkový náklad jsem použil hodnotu 180 tisíc Kč (72 a 108). Pro jistotu poznamenávám, že pro rozdělení není třeba znát konkrétní hodnotu nákladů, stačí dílky, plocha bytu a poměr složek. Dodatečně můžeme z „náhradní“ hodnoty určit pomocí poměru celkové částky / součtu „náhradních“ hodnot skutečnou hodnotu.

Graf hodnot spotřební složky zřetelně říká, že spojnice hodnot vypočítaných s limity ±40 se pohybuje souběžně se spojnicí hodnot bez limitů, až na limity vynucené úpravy, zatímco spojnice hodnoty stanovených s limity –12 +40 se u jedné poloviny bytů vzdaluje mnohem výše od nuly, u druhé naopak mnohem níže.

Pokud byl váš dotaz míněn opravdově, můžete grafy a tabulku najít na stejném odkazu v souboru ISTA-Závěr. Pokusím se odkaz vložit i sem.

http://cid-57ae87edc9dfe38f.office.live.com/…aspx/.Public

FrantaF

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.