Vložil Zdenek 22, 3. Únor 2012 - 11:32

Podle znění SZ platného pro náš případ se „stavebníkem“ rozumí též investor a objednatel stavby. Je to pojem, který tak není definován a jeho naplnění se tak zřejmě musí nějak dovodit. Stavebníkem je podle mého ten, kdo se tak chová, kdo požádal o stavební povolení a o kolaudaci stavby, ledaže by tuto odpovědnost na někoho smluvně převedl.

Je osoba stavebníka totožná s osobou vlastníka? To by pak nedával smysl § 78, kde se říká, že účastníky řízení je mj. vlastník stavby.

V současně platném znění SZ je osoba stavebníka definována: stavebníkem je osoba, která pro sebe žádá vydání stavebního povolení nebo ohlašuje provedení stavby, terénní úpravy nebo zařízení, jakož i její právní nástupce, a dále osoba, která stavbu, terénní úpravu nebo zařízení provádí, pokud nejde o stavebního podnikatele realizujícího stavbu v rámci své podnikatelské činnosti; stavebníkem se rozumí též investor a objednatel stavby.

I podle tohoto znění podle mého nelze udělat rovnítko mezi stavebníkem a vlastníkem. A taktéž vlastník je (pouze) účastníkem řízení.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.