Vložil AP (bez ověření), 9. Prosinec 2011 - 14:52

Podle §9 odst. 9 ZoVB budou v případě nezvolení nového výboru plnit funkci výboru tzv. původní vlastníci, což jsou „vlastníci, kteří se stali členy společenství dnem jeho vzniku“. Jak se píše v odst. 3, SVJ vzniká „dnem doručení listiny s doložkou o vyznačení vkladu do katastru nemovitostí poslednímu z těchto vlastníků“. Pozor ale na chybný výklad! V praxi se může celkem snadno stát, že než se třetímu kupci doručí listina o vkladu z KN, byty si v daném domě koupí celá řada dalších lidí. To pak znamená, že těmi tzv. původními vlastníky budou všichni lidé, kteří podali na KN návrh na vklad do data, kdy bylo třetímu kupujícímu doručeno z KN potvrzení o vkladu. Rozhodně tedy nemusí platit, že původní vlastníci jsou vždy tři! U nás ode dne, kdy třetí vlastník koupil byt, až do dne, kdy mu z KN přišlo potvrzení, uplynulo několik měsíců – a během této doby si byt koupila celá řada dalších lidí. A tito lidé se členy SVJ přece stali ve chvíli, kdy si byt koupili (nikoli ve chvíli, kdy jim z KN přišlo potvrzení)!

Jinak datum vzniku SVJ zjistíte buď na stránkách OR, nebo vám ho na vyžádání sdělí na KN. Na katastru vám také vyjedou seznam vlastníků ke konkrétnímu datu. Když si tedy zjistíte datum vzniku vašeho SVJ a na katastru si necháte vyjet seznam vlastníků k danému datu, budete mít v ruce seznam tzv. původních vlastníků, kteří budou muset ze zákona plnit funkci výboru.

Jinak pokud vám záleží na řádném fungování vašeho SVJ, tak bych doporučil vyvěsit na domovní nástěnku a zaslat vlastníkům třeba e-mailem upozornění, že pokud se neráčí dostavit na shromáždění a zvolit alespoň toho jednoho pověřeného vlastníka, tak prostě a jednoduše nebude v baráku nikdo, kdo by platil faktury za teplo, vodu, plyn apod., což znamená, že nejpozději do pár měsíců budou VŠICHNI bez tepla, vody apod. Takovéto katastrofické scénáře obvykle lidi trochu vyburcují. V podstatě musíte ostatní přesvědčit o tom, že tento problém, který řešíte, není váš, ale hlavně JEJICH. Sám přece víte, že když ve zprávách na Nově zazní, že v Číně při záplavách zemřelo 200 tisíc lidí, tak si toho nikdo ani nevšimne. Jakmile se ale ve zprávách objeví informace, že se rozvodnil potok v jejich vesničce a že tam utonul místní starosta, tak to všechny zvedne ze židle a mluví se o tom třeba týden.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.