Vložil lake, 27. Říjen 2011 - 12:50

Pane staviteli, neuvedl jsem zatím ani jeden z oněch tří způsobů. Zde jsou:

  • Místní poplatek za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů dle ustanovení § 1 písm. h) zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích,
  • Smluvní systém vybírání úhrady za komunální odpad ve smyslu ustanovení § 17 odst. 5 zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech,
  • Poplatek za komunální odpad dle ustanovení § 17a zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech.

Který z těchto tří přístupů obec zvolí záleží výhradně na konkrétním rozhodnutí zastupitelů dané obce. Obec k tomu zpravidla vydává obecně závaznou vyhlášku podle § 84 odst. 2 písm. (h) zákona č. 128/2000 Sb. o obcích a ta je pro obyvatele dané obce závazná.

Přesto někteří diskutující z neznalosti stále prosazují jediný „správný“ postup, a to ten, který znají oni sami ze svého bydliště. Takové rady jsou ovšem bezcenné.

Mimochodem celé toto vlákno je zbytečné. Tazatel se na nic neptal, pouze citoval jednu ze tří možností (§ 17a zákona o odpadech). Učinil pak z toho nesprávný závěr, že „si to každý hradí sám“. Přitom jím citovaný zákon výslovně stanoví, že plátcem poplatku za komunální odpad podle § 17a je společenství vlastníků jednotek. Stačí umět číst.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.