Vložil lake, 13. Září 2011 - 23:33

Pan Steven tvrdí, že souhlas stavebního úřadu je podmíněn pouze „… doložením zápisu z příslušného jednání shromáždění, kde nejméně 75% vlastníků souhlasí s realizací“.
Pan Steven nemá pravdu a desinterpretuje znění § 104 a § 110 Stavebního zákona.

Za prvé:
Jak § 104. tak i § 110 Stavebního zákona jasně deklaruje, že kterýkoliv stavebník (včetně SVJ) je povinen Stavebnímu úřadu doložit právo založené smlouvou provést stavbu, což je v případě domu s jednotkami souhlas VŠECH vlastníků jednotek (viz § 12 ZoVB). Na tuto část obou ustanovení pan Steven jaksi pozapomněl.

Za druhé:
Onen souhlas 75% vlastníků se vůbec netýká realizace stavby, nýbrž SVJ jím prokazuje své oprávnění zabývat se obecně stavební činností. Připomínám, že SVJ „je právnická osoba, která je způsobilá vykonávat práva a zavazovat se pouze ve věcech spojených se správou, provozem a opravami společných částí domu“ (§9 odst. 1 ZoVB). Má-li SVJ překročit své zákonné zmocnění a vykonávat činnost stavebníka, musí k této zřejmé odchylce od zákona 72/1994 Sb. získat 75% souhlas udělený shromážděním.

Za třetí:
Už zde bylo jednou správně řečeno, že se jedná o vytvoření nové věci, k čemuž není možno vlastníka jednotky donutit jakýmsi většinovým hlasováním. Stále platí ústava.

Zde se o tom podrobně psalo, viz http://www.portalsvj.cz/…ebnim-rizeni

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.