Vložil ZoVB: fyzický úklid po pobíhající "věci" v domě (bez ověření), 10. Září 2011 - 5:20

ZoVB: fyzický úklid po pobíhající „věci“ v domě

Vajádření k příspěvku:„Vložil Joe (bez ověření), 7. Září 2011 – 16:54“

Ve vašem příspěvku jste vyjádřli ten názor, že vlastník jednotky je na základe „usnesení“ povinnen odpracovat si určitou část hodin „na společných částech domu“ dle nějakého kalendaře (jde Vám o úklid spol. částí domu).

Vaše citace:

„Kazdy vlastnik ma povinnost se podilet na udrzbe spolecnych prostor. Tudiz, pokud mate v SVJ rozhodnuto, ze uklid se provadi stridanim mezi vlastniky dle nejakeho kalendare …“


Váš názor je vadný.

Vlastník jednotky má povinnost podílet se FINANČNĚ v rozsahu svého spol. podílu na spol. částech domu. Za tímto účelem skládá ZÁLOHY (finanční prostředky).


K tomu srovněj ustanovení §15 ODST. 1 a ODST.2 zák. č. 72/1994 Sb. v platném znění.

Pokud „společenství“ objedná úklid z důvodu, že jeden vlastník „neuklízí“, musí být takové náklady rozpočteny dle spoluvlastnického podílu (a nikoliv dle „nějakého kalendáře“) mezi veškeré vlastníky jednotek v domě (pokud se NEDOHODNOU jinak).

To, že někteří vlastníci jednotek dům dobrovolně úklízeli, jim dává možnost obrátit se na soud s tím, že „neuklízející vlastník“ se na jejich úkor bezdůvodně obohatil (obč. zák.).

Aktivně legitimováni k podání žaloby budou tedy (každý sám za sebe) věškeří vlastníci jednotek v domě, nikoliv „společenství“. U soudu budou muset (každý jednotlivě) PROKÁZAT (nikoliv pouze TVRDIT), jakým způsobem se „neuklízející vlastník“ na „jejich práci“ bezdůvodně obohatil.

Pokud po domě pobíhá věc (a kočka je do dnešního dne věcí), eventuální náklady související s pobíháním věci ve spol. prost. domu nemůže vymáhat „společenství“, pokud úklid v domě je zajišťován na dobrovolné dohodě některých vlastníků jednotek v domě.


Usnesení o nucených pracech by bylo absolutně neplatné pro rozpor se zákonem a je soudní cestou nevymahatelné.

I vězení pro dlužníky již bylo (před X set lety) zrušeno, stejně jako byl překonán otrokářský řád.

ZoVB

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.