Vložil N. Klainová (bez ověření), 15. Srpen 2011 - 11:41

Stejně jako pan lake považuji anketu, a to nejen v současné době, ale od začátku, za nepoužitelnou pro nejednoznačnost a nejasnost anketních otázek.

Sama jsem se k této problematice vyjadřovala podobně docela často, a to nejen na tomto portálu.

Mimo jiné i proto, že i v našem domě měl předseda pokaždé, když chtěl zvyšovat příspěvky na správu, v rukávu pouze informace, o kolik více platí v okolních domech za m2, než my.

Co do těch plateb zahrnují okolní SVJ, jaké akce mají za sebou a jaké před sebou, jestli z příspěvků hradí i splátky úvěrů a půjček apod., už nevysvětlil.

Trvalo pěknou dobu, než předseda a někteří další zastánci plateb příspěvků na správu stanovených podle jiných SVJ pochopili, že se zálohy na správu nestanoví podle toho, jak platí jiní, ale podle schváleného rozpočtu nákladů na plánované akce.

Už několik let tedy schvalujeme naplánované akce, potom rozpočet nákladů, způsob financování a nakonec si jen tak pro sebe spočítáme, kolik že nám vychází na m2. Pokud to někoho zajímá, je to 12 Kč. Pokud se někdo diví, proč tak málo, tedy: máme zatepleno, splácíme sice úvěr, ale zálohu na splátky úvěru a úroků předepisujeme a účtujeme zvlášť. 12 Kč na m2 nám na správu domu bohatě stačí. Na nepředvídané výdaje máme samozřejmě vytvořenou rezervu (na spořícím účtu).

Podobné ankety, které konstatují, ale nevysvětlují, tedy považuji za matoucí.

A nakonec drobné upřesnění k výše uvedenému příspěvku p. lake, který výše napsal: ...........

• Finanční náklady

Není zřejmé, zda a kam má účastník ankety zařadit položku „splátka úvěru“. Nejde totiž o náklad na opravy (první řádek ankety), ani o „náklad na provoz“ (druhý řádek ankety). Provozní náklady (účtová skupina 50 až 55 jsou odlišné od finančních nákladů (účtová skupina 56 a 57). Pro finanční náklady (např. splátky úvěru) tedy v anketě řádek zcela chybí.

........

Podle přílohy č. 1 k vyhlášce č. 504/2002 Sb. se v nevýdělečných organizacích účtují provozní i finanční náklady do účtové skupiny 54 Ostatní náklady. Účtová skupina 56 Finanční náklady, kterou známe z účetnictví podnikatelů, se u nevýdělečných organizací nepoužívá.

Pro splátky úvěrů je nejvhodnější zavést samostatnou zálohu, obzvlášť v poslední době, kdy se na úvěrech nepodílejí všichni, je to velmi žádoucí.

N. Klainová

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.