Vložil lake, 15. Srpen 2011 - 10:36

Anketu považuji v její současné podobě za nepoužitelnou pro nejednoznačnost a nejasnost anketních otázek.

Výše měsíční dlouhodobé zálohy na opravy (fond oprav) za m2
Jakmile byl v anketě použit tajemný pojem „fond oprav“, je vše ztraceno: je zřejmé, že výsledek bude nepoužitelný pro cokoliv. Pod tímto pojmem si totiž v každém SVJ představují něco zcela jiného. Pro některé je „fond oprav“ pouze splátka úvěru. Pro jiné (např. pro jistého pana vladana) je „fond oprav“ vše, co vlastník jednotky platí na účet SVJ, včetně odměn, pojištění domu a dokonce i záloh na služby.
Psal jsem o tom zde: http://www.portalsvj.cz/…u-fond-oprav#…

Kromě nesmyslného označení „fond“ (který v účetnictví SVJ ve skutečnosti není) je rovněž nesprávné označení „dlouhodobá záloha“. V některých SVJ nevedou v účetnictví dlouhodobou zálohu a vše je na účtech krátkodobých záloh. Psala zde o tom před časem např. paní PeDuPles.

Měsíční záloha na provoz (zúčtovávaná na konci roku) za m2
Není pravdou, že by ve všech SVJ byla tato záloha „zúčtovávaná na konci roku“.
Dále samotný pojem „provoz“ je nejspíše mnohým nejasný: Do zálohy na provoz se samozřejmě mají zahrnout i náklady na činnost výboru, tedy odměny a odvody daně z příjmu a zdravotní daně. Jenomže vzhledem k tomu, že odměny statutárům jsou ještě rozvedeny v dalších otázkách, budou se někteří domnívat, že snad odměny do této kolonky nepatří a uvedou zde částku sníženou o náklady na statutární orgán. Výsledkem jsou neporovnatelné údaje, neboť netušíme, co si kdo představoval pod měsíčními náklady na „provoz“.

Finanční náklady
Není zřejmé, zda a kam má účastník ankety zařadit položku „splátka úvěru“. Nejde totiž o náklad na opravy (první řádek ankety), ani o „náklad na provoz“ (druhý řádek ankety). Provozní náklady (účtová skupina 50 až 55 jsou odlišné od finančních nákladů (účtová skupina 56 a 57). Pro finanční náklady (např. splátky úvěru) tedy v anketě řádek zcela chybí.

Odměny výboru
Není zde uvedena možnost odměny pověřenému vlastníkovi. Pokud vyplňující osoba bude chtít uvést jeho odměnu, vyplní ji nejspíše do kolonky „předseda“. To je ovšem špatně, protože se tím zkresluje statistika. Pak v průměru vyjde, že předseda má vysokou odměnu a členové výboru naopak nízkou. Přitom u pověřeného vlastníka jde o celý statutární orgán, je to tedy jiná kategorie.

Měsíční výše odměn výboru – předseda
Píše se o „odměnách“, což opět každý může vykládat různě. Jde o čistou odměnu vyplácenou dané osobě? Nebo částku na pracovní sílu vynakládanou společenstvím? Rozdíl je to podstatný, protože celkový náklad zahrnuje zálohu na daň odváděnou zaměstnavatelem, částku zálohy na daň strhávanou zaměstnavatelem a odváděnou za pracovníka a dále zdravotní daň (tzv. „zdravotní pojištění“). Vzhledem k tomu, že nevíme, co kdo do této rubriky píše, je výsledek nepoužitelný.

Měsíční výše odměn výboru – místopředseda
Platí totéž.

Měsíční výše odměn výboru – ostatní členové
Nejasné zadání. Jestliže zde bude uvedeno např. 2400 Kč, znamená to, že tuto částku dostává KAŽDÝ jednotlivý člen výboru, nebo je to souhrnná částka pro VŠECHNY ostatní členy dohromady? A opět – jde o částku „čistou“ nebo „hrubou“? A už máme další neporovnatelný výsledek …

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.