Vložil lake, 25. Červen 2011 - 10:08

Palucio, je třeba rozlišovat dva druhy záloh:
(a) zálohy na správu domu a pozemku,
(b) zálohy na služby.

Zálohy na správu domu a pozemku:
Povinnost platit tyto zálohy vznikla pouze v případě, že
(a) o výši záloh rozhodlo shromáždění (§ 15 odst. 2),
(b) výši zálohy, frekvenci placení a způsob platby sdělil vlastníkovi jednotky pověřený vlastník nebo výbor.
Podotýkám, že vlastník jednotky je povinen hradit pouze takové zálohy, jejichž výše odpovídá ustanovení § 15 odst. 1 , to jest přispívání se musí dít poměrně podle spoluvlastnického podílu.
Pokud v SVJ nebyly stanoveny zálohy a/nebo vlastníkovi sděleny, pak se žádné neplatí. Vlastníci jednotek jsou povinni uhradit vzniklé náklady dodatečně, a to na základě řádného a doručeného vyúčtování.

Zálohy na služby:
O výši záloh na služby platí obdobně, že výši záloh, frekvenci placení a způsob platby sděluje vlastníkovi jednotky osoba, která služby hradí a poskytuje. To může být např. původní družstvo, nebo SVJ, nebo správce jednající na základě komisionářské smlouvy. Vlastník jednotky je povinen hradit zálohy pouze v takové výši, která odpovídá jedné dvanáctině skutečných nákladů jednotky za předchozí rok, se započtením vlivu předvídatelných změn (viz Cenový výměr MF 01/2010). Pokud v SVJ nebyly stanoveny zálohy na služby a/nebo nebyly vlastníkovi sděleny, pak se žádné neplatí.
Způsob rozúčtování nákladů na služby je stanoven v Prohlášení vlastníka, nebo si jej shromáždění odsouhlasilo podle § 11 odst. 4 ZoVB.
Vlastníci jednotek jsou povinni uhradit poměrnou část nákladů na služby dodatečně, a to po skončení zúčtovacího období, na základě řádného rozúčtování a doručeného vyúčtování.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.