Vložil lake, 14. Červen 2011 - 5:57

Paní Vaníčková,
netřeba se omlouvat. Nyní po Vašem upřesnění už vím, že jednotlivé pozemky jsou skutečně rozparcelovány a jsou ve vlastnictví jednotlivých osob. Znamená to, že vlastnictví těchto miniparcel není nijak spojeno se Společenstvím vlastníků jednotek. Každý vlastník nechť si svou parcelu ohlídá sám. To je tedy odpověď pro Vás - ale bohužel není úplná, čtěte dál.

Horší případ je totiž s parkovacími stáními: jeví se, že na všech těchto pozemcích je jediná (nerozdělená) stavba, spočívající ve speciální vícevrstvé úpravě povrchu. Tato stavba (podle českého práva) není součástí pozemků, na nichž se nachází (§ 120 odst. 2 Občanského zákoníku). Část kupních smluv, která hovoří o samostatném "parkovacím stání" je absolutně neplatná, neboť jednotlivé stavby s tímto názvem neexistují. Všimněte si, že žádné stavby přináležející k jednotlivým pozemkům nejsou v katastru samostatně zaneseny.

Na pozemcích je umístěna pouze jediná, nerozdělená a nerozdělitelná stavba (označme ji "parkoviště"). To si ale žádný z vlastníků jednotek nekoupil, ani spoluvlastnický podíl na této stavbě.
Pozemky pod stavbou tedy náležejí vlastníkům jednotek, avšak stavba parkoviště je stále ve vlastnictví developera.

Z toho plyne, že žádný z vlastníků jednotek nemá právo ostatním bránit v parkování aut kdekoliv na celém parkovišti. Jedině vlastník celé stavby - developer - by mohl do věci vnést pořádek. Například tak, že užívání svého parkoviště zpoplatní. Nebo na něj zakáže vjíždět.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.