Vložil lake, 31. Květen 2011 - 4:18

Diskutující „Vlastník věci“ napsal: „Pojem [vlastník jednotky a vlastník věci] je identický, když věcí se v prvním případě rozumí bytová jednotka.“

Pane „Vlastníku věci“,
když spolu komunikují dva dospělí lidé, jsou si vědomi skutečnosti, že stejné slovo může mít v různém kontextu různý význam. Pokud toto někdo neví, bude ostatními považován za Neználka.

Zejména to platí v oblasti práva, neboť zde každý pojem může mít odlišný význam podle toho, v rámci kterého právního předpisu byl použit.

Pojem vlastník jednotky jsem použil v rámci zákona o vlastnictví bytů, což je právě zřejmé z kontextu – odpovídal jsem na úvodní dotaz o hlasování na shromáždění SVJ.

Vy do toho najednou pletete odlišný pojem vlastník věci podle Občanského zákoníku. Tyto dva pojmy NEJSOU významově shodné, jak se mylně domníváte. Namátkou:

  • Vlastník jednotky (dle ZoVB) je pro každou jednotku pouze jeden, kdežto vlastník věci (podle ObčZ) může být jedním z více spoluvlastníků této věci.
  • Vlastník jednotky (podle ZoVB) odpovídá za společnou věc (dům) POMĚRNĚ podle svého spoluvlastnického podílu (§ 13 odst. 7, § 15 odst. 1 ZoVB), kdežto vlastník věci (podle ObčZ) odpovídá za společnou věc společně a nerozdílně neboli SOLIDÁRNĚ (§ 139 odst. 1 ObčZ).
  • Spoluvlastnický podíl vlastníka jednotky (podle ZoVB) je odlišný od spoluvlastnického podílu vlastníka (podle ObčZ) na téže nemovitosti, přestože jde o TUTÉŽ budovu a TUTÉŽ osobu. Pouze při splnění určitých podmínek je obojí vyjádřeno stejným číslem.

Nerozumíte-li, neznamená to, že hlupáci jsou ti okolo vás. Totéž platí pro pana lolka.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.