Vložil lake, 3. Květen 2011 - 14:41

Co píše Jirka je nesmysl. Rada obrátit se na soud je zcela nepřípadná. Pročpak by se paní Marie měla obracet na soud? Paní Marie NENÍ a nikdy nebyla členkou žádného SVJ skládajícího se z šesti domů, protože takové SVJ neexistuje. Nikdy nevzniklo. Toto takzvané „SVJ“ je mrtvě narozené šestihlavé tele.

Marie není tedy povinna platit ani na opravu balkonů, ani žádnou jinou částku (neexistující) právnické osobě. To platí pro jakékoliv zálohy na správu (neexistujícího) domu podle § 15 odst. 2 ZoVB. Mimochodem výši záloh by měl paní Marii sdělit výbor nebo pověřený vlastník – ovšem ani jedno z toho toto „SVJ“ nemá. Ono totiž nemá a nikdy nemělo žádné členy, takže statutární orgán nemohl ani být zvolen.

Marie je pouze členkou svého SVJ (pouze jejich dům v souladu s Prohlášením vlastníka).

Osud takzvaného „SVJ“ zapsaného omylem v rejstříku paní Marii nezajímá. Nemá důvod aby se soudila. Absolutně neplatné právní úkony jsou neplatné OD POČÁTKU. Soud k této skutečnosti je povinen přihlédnout z úřední povinnosti.

Paní Marie si pouze musí pohlídat (stejně jako všichni ostatní), aby jí byly vráceny všechny nespotřebované zálohy na správu domu. Ohledně již spotřebovaných záloh to bude poněkud složitější účtování.

A nakonec: doporučuji zatím nepřestat s placením záloh na služby. Než se všechna SVJ řádně zaregistrují v rejstříku, měly by platby za vodu, teplo atd. probíhat jako dosud. Určitě všichni chtějí, aby přechod od bezprávního stavu k právnímu byl co možná hladký.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.