Vložil lake, 21. Duben 2011 - 7:21

K podnětné diskusi pánů ZoVB a Vendy dodávám, že za klíčové považuji nikoliv rozhodování podle § 11 odst. 5 zákona o vlastnictví bytů, nýbrž rozhodování Stavebního úřadu ve věci ohlášení takové stavby, nebo při podání žádosti o zahájení stavebního řízení.

Zateplení domu podléhá vždy stavebnímu řízení. Jen naprosto výjimečně by postačilo ohlášení – pouze v případě, kdy nedojde ke změně hygienických či požárně technických parametrů stavby. (Při obložení polystyrenem dochází k oběma změnám.)

Žádný z obou úkonů (ohlášení stavby nebo podání žádosti o SŘ) se totiž neobejde bez smlouvy podepsané spoluvlastníky domu. To platí, nejsou-li všichni spoluvlastníci zároveň stavebníkem. Psal jsem o tom vícekrát, viz např.
http://www.portalsvj.cz/…e-zateplenim#…
 http://www.portalsvj.cz/…azene-zakonu#…

Tříčtvrtinový souhlas podle § 11 odst. 5 zákona o vlastnictví bytů platí pouze uvnitř SVJ. Pro stavební řízení je nepoužitelný, není-li uzavřena smlouva (všech), kterou by se stavebník (SVJ) prokázal Stavebnímu úřadu.

  • Je pravdou, že stavební úřady hromadně porušují Stavební zákon, když se spokojí s tím, že stavebník (SVJ) doloží namísto smlouvy pouze hlasování tříčtvrtinové většiny. Protiprávně pak zahajují stavební řízení na základě neúplných podkladů.
  • Jiný oblíbený trik ouředníků je zahájit takto protiprávně stavební řízení a dodatečně obeslat nesouhlasící vlastníky jako účastníky řízení – takový postup je dvojím porušením Stavebního zákona.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.