Vložil FrantaF, 22. Březen 2011 - 19:38

Souhlasím, že Lake to poněkud přehání a vyvolává ve čtenářích beznaděj. Jeho poznámka: „I když se soustředíte na vzorové stanovy, zjistíte, že ani podle nich výbor takovou povinnost nemá. A není divu: dávat z ruky originály listin a smluv – to by udělal jen člověk velmi lehkomyslný nebo naprostý hlupák“ také asi nesedí.

Vzorové stanovy uvádí: „…Kontrolní komise nebo její pověřený člen je oprávněn nahlížet do účetních a jiných dokladů společenství a vyžadovat od výboru nebo pověřeného vlastníka potřebné informace pro svou kontrolní činnost. …“. Pokud tedy výbor neposkytne komisi podklady k nahlédnutí, brání tak kontrolnímu orgánu plnit poslání, pro které byl ustanoven. Podklady nemusí dávat z ruky, může je čtoucímu držet dostatečnou dobu před očima, případně mu je dovolit ofotit. Já naopak považuji za hlupáka, nebo podezřelého předsedu, který doklady utajuje. Neznám žádný doklad společenství, který by bylo nutno před kontrolní komisí utajovat. Pokud je Lake zná, mohl by poradit, které doklady jsou z práva nahlížet a povinnosti kontrolovat vyjmuty.

Lake má pravdu, že ZoVB výboru povinnosti neukládá, ale jako člověk znalý práva by mohl snad spíše poradit například, že práva a povinnosti výboru mají být součástí stanov. Sdělit, že pokud mají oprávněné pochybnosti o činnosti výboru, a mají mezery ve stanovách, je vhodné zjednat pro společenství nápravu doplněním stanov. FrantaF

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.