Vložil RNDr.Petr Kadlec (bez ověření), 4. Červenec 2011 - 14:42

Děkuji za odpověď, je skutečně nade vší pochybnost, že nový vlastník bytu se svým členstvím v SVJ (kterého koupí jednotky nabývá), přebírá příslušný podíl na všech závazcích tohoto SVJ? Kdosi tu upozorňoval na § 500/2 Občanského zákona, podle kterého nabyvatel věci není odpovědný za dluhy na ni váznoucí (za věc bych zde považoval členství v SVJ, abych si nepletl závazky člena vůči SVJ se závazky SVJ vůči bance).

V dlouhodobé záloze na správu lze samozřejmě vystopovat účel položek a má obava pramení z toho, aby případný nový vlastník jednotky neřekl, že např. 800 Kč měsíčně do DZOI platit nebude, protože jde o splátku za úvěr pro SVJ, který má platit předchozí vlastník.

Zatím to v naší SVJ vypadá tak, že kdo se bude chtít vyhnout splácení úvěru s úroky, poplatky, apod., složí svůj podíl na rekonstrukci dopředu. Z toho plyne i můj dotaz jak postupovat (ne však proti někomu). Domnívám se, že by bylo například vhodné, kdyby SVJ uzavřelo smlouvu s těmi členy, kteří nezaplatí za rekonstrukci rovnou, ale budou Společenství vlastníků svůj podíl splácet. Smlouvou by uznali svůj závazek vůči SVJ a zavázali by se při prodeji jednotky tento závazek převést na nového nabyvatele jednotky. Závazek by bylo možno vložit do katastru nemovitosti, čímž by i nový vlastník musel závazek vůči SVJ respektovat, ať by jednotku nabyl koupí, dědictvím, exekucí v jeho prospěch, apod. Vy uvádíte, že je naopak potřeba uzavřít smlouvu mezi SVJ a těmi vlastníky, kteří svůj podíl na rekonstrukci zaplatí Společenství předem.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.