Vložil FrantaF, 3. Listopad 2010 - 15:06

Uvedu krátce hlavní rozdíl mezi „radiátorovou“ a denostupňovou metodou pro případ, že tyto příspěvky budou číst i čtenáři, kteří obě metody neznají. Indikátory integrují teplotu určitého místa radiátoru v čase. Naměřený počet dílků vyjadřuje množství tepla, dodaného do radiátoru. Součet dílků všech měřidel vyjadřuje celkové spotřebované teplo účetní jednotky a počet dílků měřidla velikost jeho podílu na celkovém součtu. Počet dílků měřidla nemá žádný přímý vztah k teplotě v místnosti a odvozovat z něj teplotu v místnosti nemá smysl.

Při této metodě vznikne nulový náměr při trvale zavřeném topení. Teplota v místnosti bytového domu i v tomto případě neklesne pod 16 st. C., protože je „vytápěna“ přes stěny ze sousedních bytů. Proto se bytu připočítá podíl, který zvýší spotřebu na 60 % průměru. Při denostupňové metodě měříme skutečnou teplotu v každé místnosti a venkovní teplotu pro celý dům. Vyhodnocujeme tepelný tok mezi místností a vnějším prostředím v čase. Neplatíme dodané teplo, ale skutečně dosaženou teplotu, kterou v místnosti udržujeme regulačním ventilem. Pokud byt uzavře topení a odebírá teplo od sousedů, zaplatí také toto „kradené“ teplo. Uvádí se, že není třeba používat koeficienty za znevýhodnění polohou pokoje v domě, ale vzhledem k tomu, že byty s rozdílným počtem vnějších stěn, mají nárok na vyšší teplotu, mělo by se to také zohlednit.

Obdobou problému s uzavřeným ventilem topení při radiátorové metodě, je naopak trvalé nebo nadměrné větrání u denostupňové metody. Větrání sníží teplotu a výsledkem je nízký podíl na úhradě. Já sám považuji uzavřené topení u radiátorové metody méně škodlivé, protože nezvyšuje celkovou spotřebu a dá se technicky zamezit. Nadměrné větrání, které je zase problémem u denostupňové metody, celkovou spotřebu naopak zvyšuje značnou měrou. Ztráty větráním se uváděly ve výši až 30% z celkové spotřeby. U zateplených domů poklesne únik přes stěny a podíl větrání může být daleko větší.

Nechci prosazovat kteroukoliv z obou metod, každá má své klady a zápory (jsou popsány jinde). Ozývám se hlavně proto, že se mi nelíbí opakovaně vnucovaný názor, založený na nesmyslných nebo pochybných argumentech (implicitní teploty; ve všech rozúčtováních ..... rozdíly v měrných nákladech (Kč/m2) čtyř až pětinásobku). FrantaF

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.