Vložil PeDuPles (bez ověření), 29. Září 2010 - 9:27

SVJ samozřejmě má právo podat žalobu a vymáhat pohledávky za členy dle §9a odstavec (3) ZoVB : „Společenství je oprávněno vlastním jménem vymáhat plnění povinností uložených vlastníkům jednotek k tomu příslušným orgánem společenství podle tohoto zákona“.

Soud tuto žalobu přijme a v klidu odsoudí. Jen potom nedojde k zápisu zástavního práva dle §15 odstavec (3) „K zajištění pravomocně přisouzených pohledávek vlastníků jednotek z povinností uvedených v odstavci 1 vzniká dnem právní moci rozhodnutí soudu vlastníkům jednotek zástavní právo k jednotce povinného vlastníka.“ Musí se jít přes exekutora.

V praxi pak soud probíhá tak, že se podá žaloba na třeba tři předpisy, které jsou souhrnem záloh na správu a záloh na služby. Soud vydá platební rozkaz, dlužník podá odpor, časem je nařízeno jednání. Mezitím dlužník podá námitku věcné nepříslušnosti soudu pro zálohy na správu s tím, že jde o obchodní spor a soudem prvního stupně je krajský soud. Řízení je přerušeno, spis odcupitá na vrchní soud a podle jeho rozhodnutí pak soudí buď celé okresní soud, nebo vás to donutí rozdělit na dvě kauzy u dvou různých soudů. Mezitím vám samozřejmě proběhne vyúčtování a jste nuceni změnit požadovanou částku ze záloh na skutečné náklady. Toto vysvětlujete na dalších dvou stáních, v lepším případě úspěšně. V horším případě soud trvá roky a vy pořád doplňujete žalobu o další a další předpisy a další a další vyúčtování. Z vlastní zkušenosti mohu říct, že jeden dlouhodobý neplatič dokáže zaměstnat víc než deset domů dohromady a soudy zrovna v ochraně práv řádně platících vlastníků neexcelují :-(

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.