Vložil lake, 19. Září 2010 - 15:41

Pane Petře,

podle § 139 odst. 2 ObčZ platí, že "o hospodaření se společnou věcí rozhodují spoluvlastníci většinou, počítanou podle velikosti podílů. Při rovnosti hlasů, nebo nedosáhne-li se většiny anebo dohody, rozhodne na návrh kteréhokoliv spoluvlastníka soud. ".

Rozhodování mezi spoluvlastníky podle ObčZ (to jest rozhodování většinou, počítanou podle velikosti podílů) se týká pouze společné věci, tedy budovy a pozemku. Nemůže se týkat Vašich vlastních financí ani způsobu, jakým s nimi nakládáte.

K dohodě, kterou mezi sebou uzavřeli ostatní spoluvlastníci, nemusíte přistoupit. Ostatní mohou skládat zálohy, jestliže se tak svobodně rozhodli. Vy buďte připraven na výzvu spoluvlastníků složit v případě potřeby požadovanou částku jednorázově - je to Vaše povinnost spoluvlastníka. Platit "do šuplíku" nemusíte nic, doporučil bych ale oznámit ostatním spoluvlastníkům (nejlépe písemně), že jste připraven plnit Vaši povinnost finančně se podílet na společných výdajích, že však k tomu účelu nehodláte skládat zálohu.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.