Vložil lake, 13. Srpen 2011 - 11:18

Paní Martincová,

staré kreolské přísloví říká: Ďábel má vždy náskok.
Ve Vašem domě se již delší dobu dělo něco, co zasluhovalo Vaši zvýšenou pozornost a kontrolu kroků prováděných výborem. Zejména bylo potřebné prozkoumat finanční návratnost navrhovaného řešení a teprve z toho se měl odvíjet Váš postoj k navrženým změnám.

Věc má více úhlů pohledu. Ke všem jsem se již dříve vyjadřoval, takže použijte funkci „Hledat“ a klíčová slova. Napřed je nezbytné jednat se stavebním úřadem, abyste se dozvěděla v jakém stadiu věc nyní je. Pak si obstarejte hodnověrná svědectví či jiné důkazy, že výbor porušuje své povinnosti a odmítá předložit dokumenty (tím soudu doložíte proč jste v důkazní nouzi). Jste nyní již v časové tísni, takže jednejte rychle a využijte případně možnost předběžného opatření uloženého soudem. Upozorňuji, že s tímto krokem je spojena nutnost složit kauci.

(1) Veřejnoprávní řízení – změna způsobu vytápění:
Souhlas s odpojením od centrálního zdroje mohl dát stavební úřad na základě vyjádření hygienika a posouzení souladu s koncepcí územního rozvoje obce. Nejde o „důležitou záležitost“, takže právoplatné je většinové hlasování v SVJ (75% podle § 11 odst. 5 ZoVB).

(2) Rozhodování uvnitř SVJ:
Podle § 11 odst. 5 ZoVB „K přijetí usnesení o změně účelu užívání stavby6) a o změně stavby7) je zapotřebí souhlasu všech vlastníků jednotek.“
Vytvoření kotelny namísto sklepa je změnou stavby, ke které je nutný souhlas VŠECH vlastníků jednotek podle § 11 odst. 5 zákona o vlastnictví bytů. Bez stoprocentního souhlasu nemá výbor oprávnění činit jakékoliv další kroky. (Předpokládám, že půjde podle instalovaného výkonu o kotelnu, avšak nevíme to).

(3) Stavební řízení
Souhlas se změnou stavby (ze sklepa kotelna) probíhá stavebním řízením podle Stavebního zákona. K žádosti o zahájení stavebního řízení musí stavebník prokázat právo založené smlouvou provést stavbu. Tedy musí doložit souhlas všech vlastníků budovy. U spoluvlastníků domu podle ZoVB se totiž postupuje jinak než při spoluvlastnictví podle ObčZ, což výbory SVJ a Stavební úřady ignorují. Psal jsem o tom vícekrát, např. zde: http://www.portalsvj.cz/…ebnim-rizeni

(4) Rozhodování o společné věci mezi vlastníky jednotek:
Pokus vytvořit novou společnou věc bez souhlasu všech spoluvlastníků by byl protiprávní: psal jsem o tom vícekrát, viz http://www.portalsvj.cz/…do+1470/2002. Rozsudek Nejvyššího soudu 22 Cdo 1470/2002: „Nelze nutit podílového spoluvlastníka, aby souhlasil s vytvořením další věci, jež by měla být v jejich spoluvlastnictví.“
Je tedy též vyloučeno použít na vytvoření nové věci bez souhlasu všech příspěvky záloh a správu domu a pozemku podle ustanovení § 15 odst. 1 ZoVB.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.