Vložil PeDuPles (bez ověření), 3. Září 2010 - 8:05

Paní Janczyková,

s politováním Vám musím oznámit, že doplňující dotazy i odpovědi paní Jany1 prezentované níže jsou zavádějící a nepravdivé. Prosím přečtěte si Zákon o vlastnictví bytů, alespoň od §9 do §15, mnohé Vám bude jasnější. Najdete ho třeba tady na portále v záložce Legislativa.

Z Vašeho dotazu spíše vyplývá, že družstvo jako původní vlastník budovy svolalo na 20.9. první schůzi shromáždění dle §9 odstavec 8:

První schůze shromáždění se musí konat nejdéle do 60 dnů po vzniku společenství (odstavec 3); svolá ji původní vlastník budovy. Na této schůzi shromáždění schvaluje stanovy společenství a volí orgány společenství podle odstavce 7 písm. b) a c). Tato schůze se může konat jen za účasti notáře, který o jejím průběhu, volbě a složení orgánů společenství a schvalování stanov pořídí notářský zápis, jehož přílohu tvoří schválené stanovy společenství.

Domovní schůze Vámi uvedená, kde tvrdíte, že jste zvolili výbor, rozhodně nemohla být tímto aktem a výbor na ní zvolen být nemohl; šlo patrně pouze o nominaci členů do výboru, aby oficiální schůze za účasti notáře proběhla bez komplikací a dohadování. Teprve tam výbor skutečně zvolíte, pokud splníte požadavky účasti a hlasovacích kvór.

Stejně tak jakákoli schůze, kterou byste v mezidobí svolali, nemůže být oficiálním shromážděním, pokud nesplní požadavky zákona (způsob svolání, účast, notář) a vzhledem k datu ani nemá smysl o svolání jiné schůze uvažovat. Jako výbor tedy můžete sice začít předběžně pracovat, do doby skutečného zvolení ale nemáte status výboru ani jakékoli pravomoce.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.