Vložil lake, 6. Březen 2013 - 20:48

Tato diskuse je již starší (z r. 2010). Její obsah je však odshora dolů nepravdivý a je stále nebezpečný jako časovaná bomba. Pokud si to zde přečte někdo neznalý práva, může být tehdejšími příspěvky lehce uveden v omyl.

Autor úvodního příspěvku si zakoupil byt a výborem SVJ mu bylo tvrzeno, že je povinen hradit splátky úvěru za dlužníka (kterým byl předchozí vlastník jednotky). Jde o často uplatňovaný trik v SVJ, kdy neznalému vlastníkovi je nepravdivě tvrzeno, že dluh patří k jednotce a že je tedy povinen pokračovat v platbách za skutečného dlužníka.

Naprostá většina tvrzení a rad v této diskusi byla zcela nesprávná. Všichni tazatele přesvědčovali, že je povinen platit – a nebyla to pravda.

Takovou povinnost nabyvatel jednotky ovšemže nemá. SVJ je povinno vymáhat splátky dluhu na tom, kdo dluží, nikoliv na nabyvateli jednotky, který si žádné stavební práce od SVJ neobjednal. Dluhy původního vlastníka nepřecházejí na nabyvatele jednotky.

Jinou věcí je ručení za závazky společenství. Do okamžiku splacení úvěru bance ručí každý vlastník jednotky za tento závazek. Ovšem ručitelský závazek je něco zcela jiného nežli splácení cizího dluhu.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.