Vložil Matějka Jaroslav, 29. Srpen 2010 - 10:03

Vážený pane „lake“,

nevím, kdo utíká od téma.

S vlastnictvím majetku jsou spojena práva a také povinnosti (u právních subjektu je jich celá řada, např.pravidelná revize 1× ročně pro elektrické „nářadí“ – sekačka trávy, včetně prodlužovacého kabelu, atd.). Nejedná se pouze o účetní evidenci, daň, ale o řadu jiných podstatných informací pro hmotný majetek ve vlastnictví právního subjektu včetně způsobu, jak tento majetek užívat. Zkuste prosím, v rámci právního subjektu SVJ, uvažovat o vlastnictví majetku SVJ ze všech pohledů a vztahů v rámci zákonů platných v ČR.

Takže SVJ jako právní subjekt vlastní majetek, který není v podílovém spoluvlastnictví vlastníků.

Tento majetek SVJ, např. „sekačka“ způsobí škodu – technická vada, (konkrétně p.„lake“ sekal trávu a přišel o dva prsty na ruce). Kdo tuto škodu hradí?

Sekačka (majetek SVJ) byla v řádném a provozuschopném stavu = pravidelně servisovaná a revidována, pan „lake“ byl před započetím prací řádně a průkazně seznámen s užitím stroje a pracovními postupy, měl všechny ochranné pomůcky, …

Pan „lake“ přeci tuto činnost dělal pro blaho všech vlastníků, a bude se domáhat „náhrady“ na základě právního/soudního rozhodnutí po SVJ, a v daném případě i za takové závazky/náhra­dy/výkony soudního rozhodnutí ručí vlastníci jednotek v poměru, který odpovídá velikosti spoluvlastnických podílů na společných částech domu = v souladu s ustanovením §13 odst.7.

Proč by ale jednotliví vlastníci měli odpovídat za škody způsobené majetkem právního subjektu SVJ, když tento majetek SVJ není v podílovém spoluvlastnictví vlastníků jednotek?

Nebo tomu tak pane „lake“ v daném modelovém případě není a vy na to máte „judikát“.

(Pojištění SVJ, případně připojištění i na škody způsobené jiným, hradí všichni vlastníci, ale takové pojištění se týká jen likvidace škod způsobené „majetkem“ v podílovém vlastnictví vlastníků jednotek.)

Matějka

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.