Vložil ladas (bez ověření), 27. Červen 2012 - 0:24

Dobrý den, jsem podnájemník v bytě v panelovém domu, byt patří pronajímateli (vlastníkovi), který mi ho pronajímá a panelový dům spadá pod „SBDM“, zřejmě tedy družstvo.

Máme uzavřenou smlouvu, kde u nájemného a dalších plateb máme rozdělenou smlouvu na body:

  • nájemné (uvedená je pouze jedna částka např. 5000Kč)
  • vratnou kauci a
  • poslední bod je je veden: Veškeré poplatky za spotřebu v bytě a ve společných prostorách, zejména poplatky za spotřebu elek. energie, plynu, vodné a stočné, poplatky za odvoz odpadků a za úklid, bude hradit nájemce zálohově pronajímateli (.bla bla.) ve výši např. 2000Kč.

Pronajímatel, majitel mi do vyúčtování přidal navíc fond oprav, pojištění domu, daň z nemovitosti, pojištění domácnosti, poplatek za správu. Načež jsem se velice ohradil, jelikož si myslím, že to tam nepatří a již rok ho uháním, abychom toto vyřešili. Jelikož i po mém naléhání mi bylo první vyúčtování doručeno až po 2-letech od 1-ho dne nastěhování. Již to tedy budou 3roky od 1-ho nastěhování(u­zavření smlouvy).

Pronajímatel se soustavně vykrucoval, měnil tel. číslo atd., stále se ohrazuje na to, že ve smlouvě je uvedeno „veškeré poplatky (dle jeho představ by nájem měl být jeho zisk a vše ostatní bych měl platit já i když nejsem vlastníkem)“, to jsem mu také nepopřel, ale vždy jsem mu řekl, že věta pokračuje dále „veškeré poplatky ZA spotřebu atd..“. nyní se za něho ozval advokát, jelikož půl roku na něho vyloženě „tlačím a stíhám ho“. Nic jsem mu zatím nedoplácel.

Mám řadu dotazů:

  1. Je jeho vyúčtování oprávněné a mám vše zaplatit? Nebo naopak.
  2. Promlčecí doba se bere od jakého data? Od doby, kdy mi přišlo jeho vyúčtování nebo se bere celkově na roky, měsíce, dny atd. Tím myslím, že jakmile začne běžet 4-rok od doby podpisu smlouvy, nemohu se já nebo on domáhat peněz?
  3. Ve smlouvě „u veškerých poplatků.. atd“ je také uvedeno, že pronajímatel se zavazuje bez zbytečného odkladu po vyúčtování spotřeby v bytě předložit toto vyúčtování nájemci a vrátit, či naopak peníze. Doba zde není vyměřená. Ovšem na mou roční výzvu o vyúčtování nereagoval(moje maximální doba po kterou jsem dokázal čekat..) a na druhou už ano, od té doby řešíme problém. Kdy celkově je komunikace špatná nebo přikývne, ale opět 3–4měsíce se nic neděje. Bylo by vhodné jít raději k soudu a vše raději řešit právní cestou? (Ovšem aby mi dali za pravdu a já nemusel platit navíc ještě za soudy..) Mám obavy i z nevrácení vratné kauce, kterou si bude chtít vše pokrýt.

Nemám v plánu mu nic darovat a jsem férový člověk, který se pokusil vše řešit s klidem. Ale má trpělivost již přetekla. Žádám Vás tedy o radu/y, jak správně postupovat.

Děkuji za cokoliv.., láďa

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.