Vložil lake, 30. Květen 2010 - 7:06

Vmísím se do diskuse o úvěrech:
Jak už napsal pan Pavel, jde o obecnou záležitost, kterou nelze přiřadit pod žádný ze speciálních případů uvedených v § 11, 13 a 15. Takže o přijetí úvěru samotného se hlasuje podle § 11 odst. 2 prostou většinou přítomných hlasů. O zvýšení plateb na správu v souvislosti s úvěrem pak podle § 15 odst. 2, toutéž prostou většinou.
To je ovšem pouze část pravdy. Úvěr je většinou určen na stavební úpravu, takže:

  • V SVJ je nutno odhlasovat samotnou stavební úpravu (např. zateplení) v souvislosti s úvěrem, a to tříčtvrtinovou většinou všech vlastníků jednotek (§ 11 odst. 5). Jinak by úvěr neměl smysl, resp. nebylo by jej na co čerpat.
  • Pak následuje ohlášení stavby stavebnímu úřadu, nebo podání žádosti o stavební povolení. K obojímu stavebník podle stavebního zákona povinně dokládá "doklad prokazující vlastnické právo nebo právo založené smlouvou provést stavbu nebo opatření anebo právo odpovídající věcnému břemenu k pozemku či stavbě, pokud stavební úřad nemůže existenci takového práva ověřit v katastru nemovitostí." Pokud stavebníkem nejsou všichni vlastníci jednotek (=100% souhlas), pak na oné smlouvě musí být podpisy všech současných vlastníků jednotek.
  • Do třetice: banka má své odlišné požadavky na schválení úvěru a samozřejmě není vázána zněním ZoVB.

Jak vidno, na jednoduchou otázku jednoduchá odpověď :-)

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.