Vložil PeDuPles (bez ověření), 26. Květen 2010 - 8:58

Souhlasím s panem Patočkou. Valná většina bytů, u nichž je korigováno shora na 140%, nejsou větralové, ale sousedé netopičů. Mám podloženo srovnáním několika domů, k jejichž údajům mám přístup a osobně znám poměry v nich.

Nejspravedlivěji je podle mého možno docílit rozúčtování tepla tak, že se radiátory ve všech bytech osadí ventily, které jsou zaplombovány na teplotu 20°C, tedy nejdou úplně zavřít. V domech, kde je toto provedeno, až na úplné výjimky nespadá nikdo do korekce a dá se říct, že se ani nikdo nepřiživuje. Také je v takovýchto domech nesrovatelně vyšší tepelná pohoda a regulační ventily skutečně fungují podle návodu, tj. udržují v místnosti zadanou teplotu.

Naopak v domech, kde ventily zavřít jdou, se nejčastěji setkávám se systémem cik-cak, kdy jsou byty nad sebou střídavě v horní a dolní korekci. To nemluvím o tom, že se stále opakují stížnosti, že topení s ventilem nastaveným na pětku (tj. dle návodu na 27°C) nevytopí místnost ani na 23°C. A netopiči si libují, jak mají teplíčko, a pak mají ještě tu drzost přijít reklamovat vyúčtování a hulákat o nespravedlivém přidávání dílků do náměru, když jim napaříte korekci na hranu 60%.

Takže já osobně bych nepropagovala odstraňování měřáků, ale (neznám přesný termín) – zaplombování? – aretaci? – ventilů. Pak každý vlastním přičiněním vytápí objekt na projektovanou teplotu, neohrožuje tepelnou stabilitu objektu, neobtěžuje sousedy ledovými zdmi a ty plus mínus 2°C si každý podle svého buď vyvětrá, nebo pohodlně dotopí bez toho, že by na tom zbankrotil.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.