Vložil lake, 25. Květen 2010 - 14:49

Pane laconga,

jako vlastník jednotky platíte dvě zcela oddělené zálohy:
(a) zálohy na služby spojené s užíváním jednotky,
(b) zálohy na správu, opravy a údržbu domu.

Prosím nepoužívejte nesprávný pojem "fond oprav"; SVJ nic takového v účetnictví nemá a ti, kdo tento pojem používají, se ani navzájem neshodnou co tím míní. Vlastník jednotky není povinen do "fondu oprav" platit ani jedinou korunu. Zpět k tématu:

O každé z obou záloh se v SVJ rozhoduje jiným způsobem a podle jiného kvóra. Záloha na služby se vyúčtuje každoročně a přeplatky/nedoplatky se zúčtují a s vlastníkem vypořádají.
Záloha na správu se každoročně vyúčtuje (pro informaci vlastníků), avšak nespotřebované částky se zpravidla nevracejí a zůstávají na kontě SVJ na opravy v následujících letech. Nedoplatky je společenství oprávněno vymáhat. Tato záloha se nevrací ani při prodeji jednotky.

Záloha na služby slouží výhradně pro krytí služeb, které SVJ zajišťuje a platí. Co přináleží pod služby není pevně stanoveno. Řešilo se zde už x-rát, doporučuji použít funkci hledání. Například zde: Služby spojené s užíváním nájemního bytu.

Zálohy na správu obsahují částky na naplánované opravy, úpravy, modernizace domu a jeho technických zařízení, dále odměny správci, členům výboru, náklady na činnost výboru, na vedení účetnictví, pojištění domu, částky za pronájem sálu při shromážděních, atd. Tyto zálohy se platí podle spoluvlastnického podílu (nikoliv "na 1 byt"), pokud se všichni nedohodli jinak.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.