Vložil lake, 22. Červen 2010 - 14:07

Pane Tondo,
zjevně nechápete, co jsem napsal.
Za prvé: Onen "finanční polštář" není protizákonný. Vzniká již tím, že zaplacené zálohy předchozíhom období jsou s vlastníky vypořádány až po sedmi (osmi) měsících po období, ke kterému náleží. Přeplatky tedy zůstávají na účtu SVJ po celou první část topného období (leden až květen). Jde o časový posun mezi příjmovou a výdajovou složkou, tedy o problematiku cashflow.

Dále:
Uvědomte si, že zálohy jsou zpravidla stanoveny paušální částkou měsíčně. Zálohy za služby na červen až prosinec tvoří tedy 50% ročních nákladů, zatímco např. výdaje na topení v tomto období jsou průměrně pouze 40% fakturovaných částek (počítáno pro domy s centrálním vytápěním, pro průměrnou klimatickou náročnost a jednosložkovou platbu za teplo).

Finanční polštář tedy objektivně existuje, což Vám potvrdí každý předseda SVJ. Kdyby tomu tak nebylo, SVJ by nemělo z čeho platit fakturaci tepla v klimaticky nejnáročnějších měsících, kterými jsou prosinec 17%, leden 19% a únor 16% celoroční spotřeby tepla.

Napsal jste: "Nadhodnocené zálohy (v daném případě o 80 %) nelze vymáhat."
To je ovšem nesmysl. Nepleťte čtenáře. Přečtěte si § 9a odst. 2 a 3 ZoVB. Předpis záloh - není-li reklamován, ani napaden soudně - stává se splatným. Od neplatiče je možno vymáhat jak dlužnou částku, tak úrok z prodlení. Pacta sunt servanda.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.