Vložil lake, 29. Září 2010 - 7:49

Od května 2010, kdy zde pan Pavel publikoval poslední příspěvek, došlo ke změnám: přímá účast SVJ na dotačním programu "Zelená úsporám" je nyní již oficiálně možná. (Jiná věc je, že program byl rozhodnutím MŽP ze srpna 2010 pro panelové domy pozastaven).

Směrnice č. 9/2009 MŽP o poskytování finančních prostředků ze Státního fondu životního prostředí ČR v rámci programu Zelená úsporám (č.j. 50380/ENV/10) definuje nyní (v příloze č. I/3) žadatele takto:
"Žadateli o podporu jsou vlastníci a stavebníci budov určených k bydlení a to jak fyzické osoby, tak i právnické osoby. Žadatelem o podporu může být pouze osoba podléhající daňové povinnosti podle zák. č. 338/1992 Sb., o dani z nemovitosti ve znění pozdějších předpisů (...) a společenství vlastníků jednotek."

V platné verzi dokumentu "Přílohy k žádosti o investiční podporu z programu Zelená úsporám" na str. 2 v bodu 4 naleznete tento text:
"Souhlasné prohlášení vlastníků nemovitosti u SVJ podléhá zákonu č. 72/1994 Sb., o vlastnictví bytů. Je tedy požadován souhlas 75 % vlastníků dle § 11 odst. 5 zákona č. 72/1994 Sb. Ověřené podpisy vyžadujeme pouze od předkladatelů žádosti (členů statutárního orgánu společenství)."

Rovněž formulář "Žádost o podporu pro právnické osoby a fyzické osoby – podnikající" (PDF, verze 1.8) uvádí na řádku 18 jako žadatele společenství vlastníků jednotek.

Na řádku 31 žádosti je jako povinná příloha uveden "formulář souhlasného prohlášení vlastníků nemovitosti s ověřenými podpisy – žadatel předkládá pouze tehdy, není-li jediným vlastníkem nemovitosti."
Zde uvedená formulace je zjevně nepřípadná, neboť SVJ nejen že není "jediným vlastníkem nemovitosti" - ono není VŮBEC vlastníkem nemovitosti.

Ouředníci MŽP zas na něco zapomněli ...

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.